Подршка за 15 парова да постану родитељи

Александра Тодоровић
Подршка за 15 парова да постану родитељи

Градска управа суфинансираће једну процедуру вантјелесне оплодње за 15 парова који су испунили услове из јавног конкурса. За ову намјену из градског буџета биће издвојено укупно 60.000 КМ.

Према подацима Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, од одобрених, четири захтјева се односе на лица која су остварена као родитељи, али желе да прошире породицу.

Појединачни износ који ће бити додијељен за суфинансирање процеса вантјелесне оплодње износи 4.000 КМ. Наиме, на конкурс, који је затворен 30. јуна, могле су се пријавити жене до 42 године старости које су искористиле право на три поступка биомедицински потпомогнуте оплодње на терет средстава Фонда здравственог осигурања Републике Српске. Такође, било је потребно да у моменту подношења пријаве на конкурс један од супружника има пребивалиште на подручју града Бањалуке у непрекидном трајању од четири године и дуже.

Посљедње деценије направљен је огроман помак у овој области с обзиром на то да је вантјелесна оплодња доскоро била права табу тема. Брачни парови су свој проблем прикривали и врло нерадо говорили о томе да су се остварили као родитељи вантјелесном оплодњом.

- Данас то људи прихватају као релативно нормалну ствар, али и даље се више од половине брачних парова јавља тек послије 35. године, што је на неки начин доста касно јер ограничава временски период у коме може највише да се пружи овим процедурама и поред тога што се биолошки сат код жена значајно помјерио ка зрелијим годинама.  Граница од 43 године је арбитрарно постављена, мада се она помјерала сходно и финансијским могућностима, јер вантјелесна оплодња није јефтина процедура, нити једноставна - кажу стручњаци из области гинекологије и акушерства.

Овогодишњим буџетом града за ове намјене било је обезбијеђено укупно 70.000 КМ. Потребно је напоменути да је лани подршку града добило 14 парова, за шта је из буџета издвојено 56.000 КМ.

Неплодност мушкараца

Све чешћи разлог због којег се парови пријављују за вантјелесну оплодњу је нарастајући проценат неплодности мушкараца. Шта је узрок, није познато.

- Промијењена је животна средина, мијењају се навике, стрес под којим живимо. Све то доприноси да су мушкарци постали најфрагилнији дио популације тренутно - истичу стручњаци из области гинекологије и акушерства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана