Podrška za 15 parova da postanu roditelji

Aleksandra Todorović
Podrška za 15 parova da postanu roditelji

Gradska uprava sufinansiraće jednu proceduru vantjelesne oplodnje za 15 parova koji su ispunili uslove iz javnog konkursa. Za ovu namjenu iz gradskog budžeta biće izdvojeno ukupno 60.000 KM.

Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od odobrenih, četiri zahtjeva se odnose na lica koja su ostvarena kao roditelji, ali žele da prošire porodicu.

Pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje iznosi 4.000 KM. Naime, na konkurs, koji je zatvoren 30. juna, mogle su se prijaviti žene do 42 godine starosti koje su iskoristile pravo na tri postupka biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Takođe, bilo je potrebno da u momentu podnošenja prijave na konkurs jedan od supružnika ima prebivalište na području grada Banjaluke u neprekidnom trajanju od četiri godine i duže.

Posljednje decenije napravljen je ogroman pomak u ovoj oblasti s obzirom na to da je vantjelesna oplodnja doskoro bila prava tabu tema. Bračni parovi su svoj problem prikrivali i vrlo nerado govorili o tome da su se ostvarili kao roditelji vantjelesnom oplodnjom.

- Danas to ljudi prihvataju kao relativno normalnu stvar, ali i dalje se više od polovine bračnih parova javlja tek poslije 35. godine, što je na neki način dosta kasno jer ograničava vremenski period u kome može najviše da se pruži ovim procedurama i pored toga što se biološki sat kod žena značajno pomjerio ka zrelijim godinama.  Granica od 43 godine je arbitrarno postavljena, mada se ona pomjerala shodno i finansijskim mogućnostima, jer vantjelesna oplodnja nije jeftina procedura, niti jednostavna - kažu stručnjaci iz oblasti ginekologije i akušerstva.

Ovogodišnjim budžetom grada za ove namjene bilo je obezbijeđeno ukupno 70.000 KM. Potrebno je napomenuti da je lani podršku grada dobilo 14 parova, za šta je iz budžeta izdvojeno 56.000 KM.

Neplodnost muškaraca

Sve češći razlog zbog kojeg se parovi prijavljuju za vantjelesnu oplodnju je narastajući procenat neplodnosti muškaraca. Šta je uzrok, nije poznato.

- Promijenjena je životna sredina, mijenjaju se navike, stres pod kojim živimo. Sve to doprinosi da su muškarci postali najfragilniji dio populacije trenutno - ističu stručnjaci iz oblasti ginekologije i akušerstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana