Почели радови у Борковићима: Стиже вода за 1.625 домаћинстава

Невена Рељић
Почели радови у Борковићима: Стиже вода за 1.625 домаћинстава

Градњом водовода у Борковићима, у засеоку Бркићи, јуче је почела реализација великог инфраструктурног пројекта “Вода 2” у оквиру којег ће бити саграђено 50 километара нове водоводне мреже, те више десетина километара нове канализације која је планирана и у Врбањи, Ади, Куљанима, Дракулићу и на Лаушу.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да је пројекат “Вода 2” вриједан више од пет милиона евра и да су три године трајале припреме, пројектовање, завршетак фабрике воде “Црно врело”, градња цјевовода, обезбјеђење средстава код Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) те избор извођача радова да би напокон почела реализација овог пројекта.

- Слиједи пуно посла и биће потребне најмање двије године да реализујемо све што је планирано пројектом “Вода 2”. Дакле, након свих магистралних или примарних цјевовода сада улазимо у рјешавање локалне мреже. Конкретно, за мјештане Бркића, који уопште немају ријешено питање водоснабдијевања, ово значи воду до њихових кућа - нагласио је Радојичић.

Мјештанин Радивоје Бркић изразио је задовољство што ће коначно дугогодишњи комунални проблем бити ријешен.

- Тешко је без воде, посебно домаћинима који имају стоку. За њих, али и све нас, ово рјешење проблема снабдијевања водом значи много - казао је Бркић.

Како је раније најављено, пројекат “Вода 2” предвиђа изградњу 50 километара водоводне мреже за 1.625 домаћинстава, а у овом засеоку радиће мрежу у дужини од око 1.350 метара, за шта ће бити утрошено око 70.000 КМ.

Након тога слиједе радови на краковима према Гаковићима и Кременовићима, те наставак великих радова у Јагарама, гдје је већ окончана прва фаза која је подразумијевала градњу два резервоара и дио потисних цјевовода.

- У Јагарама је преостало развођење секундарне водоводне мреже и завршетак проблема снабдијевања водом висинске зоне Карановац - Јагаре. Уз то, почињемо више пројеката изградње канализационе мреже - нагласио је Радојичић.

Одборник у Скупштини града Драгомир Батар казао је да вода значи живот, те да се ниједна производња ни посао не може замислити без воде.

- Уз радове у Бркићима, недавно су започети и велики радови за широко подручје Бронзаног Мајдана, гдје ће у наредне двије-три године сва села до Верића добити воду, што је подстицај за останак на селу - казао је Батар.

Три пројекта

Коначни циљ једног од највећих пројеката снабдијевања водом у историји града подијељен је у три фазе - “Вода 1”, “Вода 2” и “Вода 3”, чиме ће у наредне три године више од 40.000 становника добити стабилно водоснабдијевање. Вриједност ових пројеката је 25 милиона КМ, од чега се 17 милиона односи на кредитни аранжман са ЕБРД-ом, а осам милиона КМ на донацију ЕУ. Након што буду завршени ови пројекти, више од 95 одсто становништва на подручју града биће снабдјевено водом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана