Počeli radovi u Borkovićima: Stiže voda za 1.625 domaćinstava

Nevena Reljić
Počeli radovi u Borkovićima: Stiže voda za 1.625 domaćinstava

Gradnjom vodovoda u Borkovićima, u zaseoku Brkići, juče je počela realizacija velikog infrastrukturnog projekta “Voda 2” u okviru kojeg će biti sagrađeno 50 kilometara nove vodovodne mreže, te više desetina kilometara nove kanalizacije koja je planirana i u Vrbanji, Adi, Kuljanima, Drakuliću i na Laušu.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je projekat “Voda 2” vrijedan više od pet miliona evra i da su tri godine trajale pripreme, projektovanje, završetak fabrike vode “Crno vrelo”, gradnja cjevovoda, obezbjeđenje sredstava kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te izbor izvođača radova da bi napokon počela realizacija ovog projekta.

- Slijedi puno posla i biće potrebne najmanje dvije godine da realizujemo sve što je planirano projektom “Voda 2”. Dakle, nakon svih magistralnih ili primarnih cjevovoda sada ulazimo u rješavanje lokalne mreže. Konkretno, za mještane Brkića, koji uopšte nemaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja, ovo znači vodu do njihovih kuća - naglasio je Radojičić.

Mještanin Radivoje Brkić izrazio je zadovoljstvo što će konačno dugogodišnji komunalni problem biti riješen.

- Teško je bez vode, posebno domaćinima koji imaju stoku. Za njih, ali i sve nas, ovo rješenje problema snabdijevanja vodom znači mnogo - kazao je Brkić.

Kako je ranije najavljeno, projekat “Voda 2” predviđa izgradnju 50 kilometara vodovodne mreže za 1.625 domaćinstava, a u ovom zaseoku radiće mrežu u dužini od oko 1.350 metara, za šta će biti utrošeno oko 70.000 KM.

Nakon toga slijede radovi na krakovima prema Gakovićima i Kremenovićima, te nastavak velikih radova u Jagarama, gdje je već okončana prva faza koja je podrazumijevala gradnju dva rezervoara i dio potisnih cjevovoda.

- U Jagarama je preostalo razvođenje sekundarne vodovodne mreže i završetak problema snabdijevanja vodom visinske zone Karanovac - Jagare. Uz to, počinjemo više projekata izgradnje kanalizacione mreže - naglasio je Radojičić.

Odbornik u Skupštini grada Dragomir Batar kazao je da voda znači život, te da se nijedna proizvodnja ni posao ne može zamisliti bez vode.

- Uz radove u Brkićima, nedavno su započeti i veliki radovi za široko područje Bronzanog Majdana, gdje će u naredne dvije-tri godine sva sela do Verića dobiti vodu, što je podsticaj za ostanak na selu - kazao je Batar.

Tri projekta

Konačni cilj jednog od najvećih projekata snabdijevanja vodom u istoriji grada podijeljen je u tri faze - “Voda 1”, “Voda 2” i “Voda 3”, čime će u naredne tri godine više od 40.000 stanovnika dobiti stabilno vodosnabdijevanje. Vrijednost ovih projekata je 25 miliona KM, od čega se 17 miliona odnosi na kreditni aranžman sa EBRD-om, a osam miliona KM na donaciju EU. Nakon što budu završeni ovi projekti, više od 95 odsto stanovništva na području grada biće snabdjeveno vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana