Почели радови: Скулптура тулипана ће красити нови кружни ток

Данијела Бајић
Почели радови: Скулптура тулипана ће красити нови кружни ток

Скулптура тулипана, једног од симбола града на Врбасу, красиће нову кружну раскрсницу на споју западног транзита и улице Триве Амелице, код пекаре "Бакал".

Ово је поручио градоначелник Драшко Станивуковић, који је јуче са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Чубриловићем и директором ЈП "Путеви Републике Српске" Миланом Дакићем обишао почетак радова на новој кружној раскрсници. Ријеч је о пројекту који заједнички реализују град Бањалука и "Путеви Републике Српске".

- Улазимо у један велики инвестициони циклус вриједности осам милиона КМ за оне најважније раскрснице, магистралне путеве који се тичу највећег града Републике Српске - нагласио је Станивуковић.

Aerial view of a road intersectionDescription automatically generated

Истакао је да су јуче почели радови на раскрсници улица Крајишких бригада и Триве Амелице, код пекаре "Бакал", а план је да буде третирана и раскрсница Петрићевац, Паприковац, Росуље и Нова варош, код изворишта.

- Бањалучани знају шта то значи, посебно они који живе у овим насељима, јер скоро као да овдје није транзит, него Врбас. Значи да су насеља одсјечена једна од других, а да су нам куће на 20, 30 или стотинак метара једне од других и да аутом морате да идете од 10 до 15 минута около. Зато је ова раскрсница увод у раскрсницу коју ћемо градити за мјесец дана. Један кружни ток без овог другог нема смисла - појаснио је Станивуковић.

Он је додао да је извођач предузеће "Градип" из Прњавора, а кружни ток ће бити јединствен и по симболу града.

- У центру овог кружног тока налазиће се скулптура тулипана, бањалучког тулипана. Биљка која је аутохтона, настала у нашем најљепшем и највећем граду - навео је Станивуковић.

A group of men wearing hard hatsDescription automatically generated

Он је додао да ће у наредних шест мјесеци бити грађено шест кружних раскрсница.

- Са овим, радићемо још пет кружних токова и све ћемо завршити у наредних шест мјесеци. Дакле, Бањалука се налази у свом највећем инвестиционом циклусу - истакао је градоначелник те упутио позив Бањалучанима да покажу стрпљење, наводећи да се ради у сегментима како би проток саобраћаја био могућ.

Са "Путевима", како је рекао, град заједно гради и мост у Чесми, чија вриједност са приступним путевима и другим садржајима износи десет милиона КМ.

- Приводимо крају радове у Куљанима, Шарговцу, радимо главну саобраћајницу кроз Чесму, ускоро настављамо и саобраћајнице кроз Пријечане и Дебељаке, дакле, радимо кроз сва велика насеља - закључио је Станивуковић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Влада Републике Српске усвајајући програм рада предузећа "Путеви Републике Српске" предвидјела да подржи локалне заједнице у њиховим настојањима да ријеше саобраћајне гужве.

- Један од тих градова је Бањалука која је нашла начин да приступи реализацији таквих пројеката, а ми их подржавамо овдје у радовима на западном транзиту и источном транзиту. Мислим да чворишта која су уочена као загушеност саобраћаја и саобраћајнице које не дозвољавају толики проток треба рјешавати баш на овај начин како то ради Бањалука. Бањалука се показала као град који размишља и о будућности и о развоју града. Сасвим сигурно је да ће обје кружне раскрснице допринијети убрзаном протоку саобраћаја - казао је министар Чубриловић.

Директор "Путева Републике Српске" Милан Дакић казао је да то предузеће заједно са ресорним министарством и градом почиње заједничке пројекте, међу којима је и изградња кружних токова потребних Бањалуци.

- Сваким даном све више саобраћај је оптерећен новим бројем возила, што захтијева и измјену одређених саобраћајница. Ова овдје саобраћајница ће коштати скоро два и по милиона и планирано је да буде готова за шест мјесеци - навео је Дакић.

Мјештани

Мјештанин Росуља Драган Драгојевић рекао је да је овај кружни ток неопходан.

- Свака част нашем градоначелнику и министру Чубриловићу. Стрпљиви смо и вјерујем да ће и ови радови бити завршени и прије предвиђеног рока - казао је Драгојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана