Počeli radovi: Skulptura tulipana će krasiti novi kružni tok

Danijela Bajić
Počeli radovi: Skulptura tulipana će krasiti novi kružni tok

Skulptura tulipana, jednog od simbola grada na Vrbasu, krasiće novu kružnu raskrsnicu na spoju zapadnog tranzita i ulice Trive Amelice, kod pekare "Bakal".

Ovo je poručio gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je juče sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i direktorom JP "Putevi Republike Srpske" Milanom Dakićem obišao početak radova na novoj kružnoj raskrsnici. Riječ je o projektu koji zajednički realizuju grad Banjaluka i "Putevi Republike Srpske".

- Ulazimo u jedan veliki investicioni ciklus vrijednosti osam miliona KM za one najvažnije raskrsnice, magistralne puteve koji se tiču najvećeg grada Republike Srpske - naglasio je Stanivuković.

Aerial view of a road intersectionDescription automatically generated

Istakao je da su juče počeli radovi na raskrsnici ulica Krajiških brigada i Trive Amelice, kod pekare "Bakal", a plan je da bude tretirana i raskrsnica Petrićevac, Paprikovac, Rosulje i Nova varoš, kod izvorišta.

- Banjalučani znaju šta to znači, posebno oni koji žive u ovim naseljima, jer skoro kao da ovdje nije tranzit, nego Vrbas. Znači da su naselja odsječena jedna od drugih, a da su nam kuće na 20, 30 ili stotinak metara jedne od drugih i da autom morate da idete od 10 do 15 minuta okolo. Zato je ova raskrsnica uvod u raskrsnicu koju ćemo graditi za mjesec dana. Jedan kružni tok bez ovog drugog nema smisla - pojasnio je Stanivuković.

On je dodao da je izvođač preduzeće "Gradip" iz Prnjavora, a kružni tok će biti jedinstven i po simbolu grada.

- U centru ovog kružnog toka nalaziće se skulptura tulipana, banjalučkog tulipana. Biljka koja je autohtona, nastala u našem najljepšem i najvećem gradu - naveo je Stanivuković.

A group of men wearing hard hatsDescription automatically generated

On je dodao da će u narednih šest mjeseci biti građeno šest kružnih raskrsnica.

- Sa ovim, radićemo još pet kružnih tokova i sve ćemo završiti u narednih šest mjeseci. Dakle, Banjaluka se nalazi u svom najvećem investicionom ciklusu - istakao je gradonačelnik te uputio poziv Banjalučanima da pokažu strpljenje, navodeći da se radi u segmentima kako bi protok saobraćaja bio moguć.

Sa "Putevima", kako je rekao, grad zajedno gradi i most u Česmi, čija vrijednost sa pristupnim putevima i drugim sadržajima iznosi deset miliona KM.

- Privodimo kraju radove u Kuljanima, Šargovcu, radimo glavnu saobraćajnicu kroz Česmu, uskoro nastavljamo i saobraćajnice kroz Priječane i Debeljake, dakle, radimo kroz sva velika naselja - zaključio je Stanivuković.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Vlada Republike Srpske usvajajući program rada preduzeća "Putevi Republike Srpske" predvidjela da podrži lokalne zajednice u njihovim nastojanjima da riješe saobraćajne gužve.

- Jedan od tih gradova je Banjaluka koja je našla način da pristupi realizaciji takvih projekata, a mi ih podržavamo ovdje u radovima na zapadnom tranzitu i istočnom tranzitu. Mislim da čvorišta koja su uočena kao zagušenost saobraćaja i saobraćajnice koje ne dozvoljavaju toliki protok treba rješavati baš na ovaj način kako to radi Banjaluka. Banjaluka se pokazala kao grad koji razmišlja i o budućnosti i o razvoju grada. Sasvim sigurno je da će obje kružne raskrsnice doprinijeti ubrzanom protoku saobraćaja - kazao je ministar Čubrilović.

Direktor "Puteva Republike Srpske" Milan Dakić kazao je da to preduzeće zajedno sa resornim ministarstvom i gradom počinje zajedničke projekte, među kojima je i izgradnja kružnih tokova potrebnih Banjaluci.

- Svakim danom sve više saobraćaj je opterećen novim brojem vozila, što zahtijeva i izmjenu određenih saobraćajnica. Ova ovdje saobraćajnica će koštati skoro dva i po miliona i planirano je da bude gotova za šest mjeseci - naveo je Dakić.

Mještani

Mještanin Rosulja Dragan Dragojević rekao je da je ovaj kružni tok neophodan.

- Svaka čast našem gradonačelniku i ministru Čubriloviću. Strpljivi smo i vjerujem da će i ovi radovi biti završeni i prije predviđenog roka - kazao je Dragojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana