Почели прољећни радови у Пољопривредној школи: Ученицима пластеници дражи од клупа

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Ученици и наставници Пољопривредне школе ових дана имају пуно посла у пластеницима, а њихове вриједне руке ништа не препуштају случају како би прољећна садња била успјешна. Већина њих каже да им је пракса много дража од теорије.

Пољопривредна школа ове године обиљежава велики јубилеј, вијек постојања, а њен директор Дејан Бакал каже за “Глас Српске” да ће централна манифестација бити одржана у октобру. Како је истакао, пољопривреди се мора дати више значаја.

- Значај производње домаће хране највише се видио током короне. Сада је актуелна пластеничка производња, а да бисмо дошли до пластеника, морамо предузети многе радње. То је производња расада, односно производња биљака које завршавају у пластенику. Већ крајем јануара смо кренули од малог сјемена, произвели расад краставца, парадајза, зачинског биља и чекамо погодан тренутак да их пренесемо у пластенике - рекао је Бакал. Осим теоретске наставе, како каже, важно је и оно што ће научити на терену од наставника.

- Улажемо напоре да поправимо квалитет практичне наставе и да се наши ученици што квалитетније оспособе за занимање за које се образују. Важно је да, поред теоријског дијела, савладају практично, јер теорија без праксе нема неког значаја - казао је Бакал.

Како каже, ђаци могу да препознају да то што раде има смисла, те да ће у будућности моћи од тога пристојно да живе.

- Све што произведу, ученицима индиректно вратимо кроз посјете сајмовима, матурске вечери, екскурзије, али и организовање социјалне помоћи у школи - истакао је Бакал.

Према његовим ријечима, поред четвртог степена занимања ветеринарског техничара, прехрамбеног техничара и агротехничара, ту су и занимања трећег степена пекар, месар и агропроизвођач. Тренутно имају 370 ученика и сви похађају прву смјену.

Професорица стручних предмета и практичне наставе Зорица Вуковић каже да је ово важан дио године јер је у току производња расада у заштићеном простору.

- Имамо производњу за наше, али и потребе наших купаца, који су најчешће из приградског дијела града. Многи су навикли да купују расад код нас. Мала је заинтересованост ђака за ову струку, али они који дођу су добра дјеца. Они више воле да раде него да уче, воле праксу више од теорије - рекла је Вуковићева.

Ученик првог разреда, смјер агротехничар, Ђорђе Вујасин рекао је за “Глас Српске” да је пракса занимљива и да је то и један од разлога што се опредијелио за ову школу.

 - Тренутно припремамо земљу за расад, расађујемо парадајз и паприке - рекао је Вујасин.

Сирана

Професор практичне наставе на смјеру прехрамбени техничар Немања Јелић каже да сада праксу обављају и у сирани, јер сезона прераде воћа и поврћа још није почела. Труде се да уведу што више новина у практичну наставу како би ученици научили нове ствари.

 - У сирани смо до краја полугодишта, а трудимо се да практично покажемо како се праве различите врсте сирева. Правимо сир за питу, полутврди сир, моцарелу и сир за мазање - рекао је Јелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана