Počeli proljećni radovi u Poljoprivrednoj školi: Učenicima plastenici draži od klupa

Miloš Vasiljević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Učenici i nastavnici Poljoprivredne škole ovih dana imaju puno posla u plastenicima, a njihove vrijedne ruke ništa ne prepuštaju slučaju kako bi proljećna sadnja bila uspješna. Većina njih kaže da im je praksa mnogo draža od teorije.

Poljoprivredna škola ove godine obilježava veliki jubilej, vijek postojanja, a njen direktor Dejan Bakal kaže za “Glas Srpske” da će centralna manifestacija biti održana u oktobru. Kako je istakao, poljoprivredi se mora dati više značaja.

- Značaj proizvodnje domaće hrane najviše se vidio tokom korone. Sada je aktuelna plastenička proizvodnja, a da bismo došli do plastenika, moramo preduzeti mnoge radnje. To je proizvodnja rasada, odnosno proizvodnja biljaka koje završavaju u plasteniku. Već krajem januara smo krenuli od malog sjemena, proizveli rasad krastavca, paradajza, začinskog bilja i čekamo pogodan trenutak da ih prenesemo u plastenike - rekao je Bakal. Osim teoretske nastave, kako kaže, važno je i ono što će naučiti na terenu od nastavnika.

- Ulažemo napore da popravimo kvalitet praktične nastave i da se naši učenici što kvalitetnije osposobe za zanimanje za koje se obrazuju. Važno je da, pored teorijskog dijela, savladaju praktično, jer teorija bez prakse nema nekog značaja - kazao je Bakal.

Kako kaže, đaci mogu da prepoznaju da to što rade ima smisla, te da će u budućnosti moći od toga pristojno da žive.

- Sve što proizvedu, učenicima indirektno vratimo kroz posjete sajmovima, maturske večeri, ekskurzije, ali i organizovanje socijalne pomoći u školi - istakao je Bakal.

Prema njegovim riječima, pored četvrtog stepena zanimanja veterinarskog tehničara, prehrambenog tehničara i agrotehničara, tu su i zanimanja trećeg stepena pekar, mesar i agroproizvođač. Trenutno imaju 370 učenika i svi pohađaju prvu smjenu.

Profesorica stručnih predmeta i praktične nastave Zorica Vuković kaže da je ovo važan dio godine jer je u toku proizvodnja rasada u zaštićenom prostoru.

- Imamo proizvodnju za naše, ali i potrebe naših kupaca, koji su najčešće iz prigradskog dijela grada. Mnogi su navikli da kupuju rasad kod nas. Mala je zainteresovanost đaka za ovu struku, ali oni koji dođu su dobra djeca. Oni više vole da rade nego da uče, vole praksu više od teorije - rekla je Vukovićeva.

Učenik prvog razreda, smjer agrotehničar, Đorđe Vujasin rekao je za “Glas Srpske” da je praksa zanimljiva i da je to i jedan od razloga što se opredijelio za ovu školu.

 - Trenutno pripremamo zemlju za rasad, rasađujemo paradajz i paprike - rekao je Vujasin.

Sirana

Profesor praktične nastave na smjeru prehrambeni tehničar Nemanja Jelić kaže da sada praksu obavljaju i u sirani, jer sezona prerade voća i povrća još nije počela. Trude se da uvedu što više novina u praktičnu nastavu kako bi učenici naučili nove stvari.

 - U sirani smo do kraja polugodišta, a trudimo se da praktično pokažemo kako se prave različite vrste sireva. Pravimo sir za pitu, polutvrdi sir, mocarelu i sir za mazanje - rekao je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana