Почела велика акција уређења града

Срна
Почела велика акција уређења града

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је почела велика акција уређења града која ће обухватити сва насеља од чишћења до обнове саобраћајница, сигнализације, зеленила, дјечијих игралишта, уређења обала Врбаса.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да од данас па током цијелог прољећа са суграђанима радити на уређењу града које ће обухватити дневно и ноћно прање улица, садњу нових дрвореда, орезивање дрвећа, модернизација саобраћајница и исцртавање линија, уређење паркова, одвоз крупног отпада.

"Са уложених неколико милиона КМ доћи ћемо до коначног циља, а то је уређенији и чистији град", истакао је Станивуковић.

Он је навео да су за ово прољеће планирани највећи културни и спортски догађаји у Бањалуци, који у априлу очекује стотине хиљада посјетилаца. Акција ће кренути из централних насеља и шириће се према приградским и сеоским, а током сваке седмице биће синхорнизоване активности свих служби тако да ће се радити и на санирању удраних рупа, исцртавању сигнализације, чишћења и рјешавања "дивљих депонија", саопштено је из Градске управе.

Координатор акције "Чисто лице града" Милада Шукало рекла је да очекује да се укључи већи број грађана и да ће град припремити награде за најактивније у виду садница, цвијећа и паркинга за бицикле. Она је додала да ће бити постављени контејнери за кабасти отпад, те да ће се контролисати одлагање кабастог отпада поред контејнера. Градски менаџер Бојан Кресојевић подсјетио је да градска администрација прошле године у фебруару потписала споразум са Европском инвестиционом банком о добијању помоћи од 500.000 евра за израду Студије за управљање чврстим отпадом, али и за третирање и пречишћавање отпадних вода.

"Сада смо прешли и на конкретна дјела, односно очекујемо у наредних 14 мјесеци да ћемо добити Студију изводљивости која ће у једном сегменту говорити о оптималном начину прикупљања, третирању и економским аспектима искориштавања отпада. Други сегмент односиће се на пречишћавање отпадних вода за цијелу Бањалуку", навео је Кресојевић. Он је додао да је у плану изградња првог колектора код тврђаве Кастел како би ријеку Црквену на тај начин уредили и побољшали хигијену у ријеци Врбас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана