Počela velika akcija uređenja grada

Srna
Počela velika akcija uređenja grada

BANjALUKA - U Banjaluci je počela velika akcija uređenja grada koja će obuhvatiti sva naselja od čišćenja do obnove saobraćajnica, signalizacije, zelenila, dječijih igrališta, uređenja obala Vrbasa.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da od danas pa tokom cijelog proljeća sa sugrađanima raditi na uređenju grada koje će obuhvatiti dnevno i noćno pranje ulica, sadnju novih drvoreda, orezivanje drveća, modernizacija saobraćajnica i iscrtavanje linija, uređenje parkova, odvoz krupnog otpada.

"Sa uloženih nekoliko miliona KM doći ćemo do konačnog cilja, a to je uređeniji i čistiji grad", istakao je Stanivuković.

On je naveo da su za ovo proljeće planirani najveći kulturni i sportski događaji u Banjaluci, koji u aprilu očekuje stotine hiljada posjetilaca. Akcija će krenuti iz centralnih naselja i širiće se prema prigradskim i seoskim, a tokom svake sedmice biće sinhornizovane aktivnosti svih službi tako da će se raditi i na saniranju udranih rupa, iscrtavanju signalizacije, čišćenja i rješavanja "divljih deponija", saopšteno je iz Gradske uprave.

Koordinator akcije "Čisto lice grada" Milada Šukalo rekla je da očekuje da se uključi veći broj građana i da će grad pripremiti nagrade za najaktivnije u vidu sadnica, cvijeća i parkinga za bicikle. Ona je dodala da će biti postavljeni kontejneri za kabasti otpad, te da će se kontrolisati odlaganje kabastog otpada pored kontejnera. Gradski menadžer Bojan Kresojević podsjetio je da gradska administracija prošle godine u februaru potpisala sporazum sa Evropskom investicionom bankom o dobijanju pomoći od 500.000 evra za izradu Studije za upravljanje čvrstim otpadom, ali i za tretiranje i prečišćavanje otpadnih voda.

"Sada smo prešli i na konkretna djela, odnosno očekujemo u narednih 14 mjeseci da ćemo dobiti Studiju izvodljivosti koja će u jednom segmentu govoriti o optimalnom načinu prikupljanja, tretiranju i ekonomskim aspektima iskorištavanja otpada. Drugi segment odnosiće se na prečišćavanje otpadnih voda za cijelu Banjaluku", naveo je Kresojević. On je dodao da je u planu izgradnja prvog kolektora kod tvrđave Kastel kako bi rijeku Crkvenu na taj način uredili i poboljšali higijenu u rijeci Vrbas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana