Почела градња резервоара за подсистем Бронзани мајдан

Srna
Почела градња резервоара за подсистем Бронзани мајдан

БАЊАЛУКА - У оквиру великог пројекта водоснабдијевања "Вода један" у Бањалуци вриједног 7,8 милиона КМ данас је почела градња резервоара за подсистем Бронзани мајдан који ће обезбиједити воду за 1.000 домаћинстава из више села са тог подручја. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је присуствовао почетку радова, рекао је да овај резервоар представља највишу коту за читав подсистем Бронзаног мајдана који је територијално велико подручје и захтијева градњу на великој километражи, од резервоара, пумпних станица до потисних цјевовода.

Радојичић је изјавио новинарма да су више од двије године трајале припреме да се уђе у изградњу овог подсистема који припада систему "Црно врело" гдје је 2017. године завршена фабрика воде и пуштена у функцију.

"Од прошле године, кренуло се у развођење мреже од резервоара и пумпи на широко подручје Звијезде и сада улазимо у Бронзани мајдан, подручје које одувијек има проблема са водоснабдијевањем", нагласио је Радојичић.

Резервоар, запремине хиљаду метара кубних, гради се на Пилиповом брду, а обухвата подручје Бронзаног Мајдана, Мелине, Суботице, Обровца, Кмећана и Стратинске.

Радојичић је рекао да је овај резервовар од кључне важности за снабдијевање овог краја јер се у њему акумулира прерађена вода из фабрике воде "Црно врело", одакле се даље дистрибуира према потрошачима.

Очекује се да ће за нешто више од годину дана потећи вода са тог подсистема.

Завршетак радова на изградњи резервоара је, каже Радојичић, планиран до краја ове године, када се улази у пројекат "Вода два" који подразумијева градњу још неколико дијелова тог подсистема који се вежу за Бронзани мајдан, Обровац и Мелину.

Одборник у Скупштини града Драгомир Батар рекао је да је изградња овог резервоара и припадајуће мреже од виталне важности за живот народа овог краја.

"Овај пројекат ријешиће и нестабилно водоснабдијевање које мјештани Бронзаног мајдана имају током љетњих мјесеци", навео је Батар.

Радове изводи предузеће "Хидрокоп".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана