Počela gradnja rezervoara za podsistem Bronzani majdan

Srna
Počela gradnja rezervoara za podsistem Bronzani majdan

BANjALUKA - U okviru velikog projekta vodosnabdijevanja "Voda jedan" u Banjaluci vrijednog 7,8 miliona KM danas je počela gradnja rezervoara za podsistem Bronzani majdan koji će obezbijediti vodu za 1.000 domaćinstava iz više sela sa tog područja. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prisustvovao početku radova, rekao je da ovaj rezervoar predstavlja najvišu kotu za čitav podsistem Bronzanog majdana koji je teritorijalno veliko područje i zahtijeva gradnju na velikoj kilometraži, od rezervoara, pumpnih stanica do potisnih cjevovoda.

Radojičić je izjavio novinarma da su više od dvije godine trajale pripreme da se uđe u izgradnju ovog podsistema koji pripada sistemu "Crno vrelo" gdje je 2017. godine završena fabrika vode i puštena u funkciju.

"Od prošle godine, krenulo se u razvođenje mreže od rezervoara i pumpi na široko područje Zvijezde i sada ulazimo u Bronzani majdan, područje koje oduvijek ima problema sa vodosnabdijevanjem", naglasio je Radojičić.

Rezervoar, zapremine hiljadu metara kubnih, gradi se na Pilipovom brdu, a obuhvata područje Bronzanog Majdana, Meline, Subotice, Obrovca, Kmećana i Stratinske.

Radojičić je rekao da je ovaj rezervovar od ključne važnosti za snabdijevanje ovog kraja jer se u njemu akumulira prerađena voda iz fabrike vode "Crno vrelo", odakle se dalje distribuira prema potrošačima.

Očekuje se da će za nešto više od godinu dana poteći voda sa tog podsistema.

Završetak radova na izgradnji rezervoara je, kaže Radojičić, planiran do kraja ove godine, kada se ulazi u projekat "Voda dva" koji podrazumijeva gradnju još nekoliko dijelova tog podsistema koji se vežu za Bronzani majdan, Obrovac i Melinu.

Odbornik u Skupštini grada Dragomir Batar rekao je da je izgradnja ovog rezervoara i pripadajuće mreže od vitalne važnosti za život naroda ovog kraja.

"Ovaj projekat riješiće i nestabilno vodosnabdijevanje koje mještani Bronzanog majdana imaju tokom ljetnjih mjeseci", naveo je Batar.

Radove izvodi preduzeće "Hidrokop".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana