Почела акција сузбијања амброзије

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Кошење амброзије почело је данас на јавним површинама на Бањалучком пољу с циљем уклањања ове коровске биљке прије цвјетања, саопштено је из Одјељења за комуналне послове бањалучке Градске управе, из којег позивају грађане да се укључе у акцију и уклоне амброзију са приватних парцела.

Из ресорног одјељења напомињу да велики проблем у борби против амброзије представљају запуштене приватне парцеле гдје Градска управа нема надлежности за мјере сузбијања, као и пољопривредне површине, поготово након жетве.

 Планирано је да наредне седмице кошење буде настављено у улицама Пољског партизанског батаљона, Врбаски пут, Млађе Ћусића, те у насељима на мјестима прекопа гдје се појављује ова алергена биљка.

Концентрације алергених врста полена у ваздуху на подручју граду могу се пратити и ове године посредством "поленског семафора" на сајту Града.

За овај посао изабран је Пољопривредни институт Републике Српске и он ће све до краја вегетационе сезоне достављати податке о концентрацијама полена који ће, уз прогнозе за текућу седмицу, бити редовно објављивани на сајту Града.

Према тренутним подацима са овог семафора, забиљежене су концентрације полена траве и коприве које код алергичних особа углавном изазивају алергијске реакције.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана