Počela akcija suzbijanja ambrozije

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Košenje ambrozije počelo je danas na javnim površinama na Banjalučkom polju s ciljem uklanjanja ove korovske biljke prije cvjetanja, saopšteno je iz Odjeljenja za komunalne poslove banjalučke Gradske uprave, iz kojeg pozivaju građane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa privatnih parcela.

Iz resornog odjeljenja napominju da veliki problem u borbi protiv ambrozije predstavljaju zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti za mjere suzbijanja, kao i poljoprivredne površine, pogotovo nakon žetve.

 Planirano je da naredne sedmice košenje bude nastavljeno u ulicama Poljskog partizanskog bataljona, Vrbaski put, Mlađe Ćusića, te u naseljima na mjestima prekopa gdje se pojavljuje ova alergena biljka.

Koncentracije alergenih vrsta polena u vazduhu na području gradu mogu se pratiti i ove godine posredstvom "polenskog semafora" na sajtu Grada.

Za ovaj posao izabran je Poljoprivredni institut Republike Srpske i on će sve do kraja vegetacione sezone dostavljati podatke o koncentracijama polena koji će, uz prognoze za tekuću sedmicu, biti redovno objavljivani na sajtu Grada.

Prema trenutnim podacima sa ovog semafora, zabilježene su koncentracije polena trave i koprive koje kod alergičnih osoba uglavnom izazivaju alergijske reakcije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana