Плетењем, декупажом и пјесмама побјеђују самоћу

Јасмина Салопек
Плетењем, декупажом и пјесмама побјеђују самоћу

БАЊАЛУКА - Своје мисли и стихове сложене међу странице, украсне кутије, накит те приглавке и шалове, настале уз бројне приче и сјећања из младости и живота, показали су у петак корисници Геронтолошког центра на изложби која је у тој установи организована поводом Међународног дана старијих лица, који се обиљежава 1. октобра.

Неки од корисника пјесмом су започели ово дружење, док су други изложили рукотворине које су мјесецима правили на радноокупационој терапији. Многе баке и дједови који своје пензионерске дане проводе у домовима за стара лица, кажу да им је ту лијепо, првенствено, јер нису сами.

Један од корисника Жељко Пиљак рекао је да је презадовољан боравком у Геронтолошком центру, а за запослене има само ријечи хвале.

- Овдје сам од 2019. године и оваква дружења и манифестације нам много значе. Центар нам пружа много и подстиче наше социјалне вјештине и потребе кроз многе радионице и дружења - рекао је Пиљак.

Радноокупациона терапија, прича Пиљак, пружа осјећај задовољства и да сте, како истиче, са толико година још потребни друштву.

- Имамо много могућности да изразимо своје креативне способности, знања и умијеће. Откако сам у центру приредио сам двије књиге које су штампане и покренуо часопис - навео је Пиљак и захвалио управи што му пружа услове за креативни рад.

Пензионисани наставник математике и физике Вељко Гвозденовић, који је у центру већ седам година, своје слободно вријеме испуњава тако што се дружи са књигама, а прочитао је више од 400 наслова.

- Често нам приређују славља и излете. Сви се искрено брину да нам живот буде што подношљивији - рекао је Гвозденовић.

Директор Геронтолошког центра Винко Лолић каже да се сваке године труде да свечано обиљеже Међународни дан старијих.

- Водимо се тиме да нашим корисницима сваки дан буде 1. октобар, јер нам је циљ да овдје уживају и да живе живот достојан човјека, испуњен са много садржаја - рекао је Лолић.

Због тога се, како каже, труде да њихове услуге буду што боље и квалитетније како би корисници били задовољни.

- Сва истраживања која су рађена међу нашим корисницима о томе колико су задовољни заиста дају врло високе резултате - казао је Лолић, додајући да тренутно имају 330 корисника.

Како каже, многи корисници своја умијећа могу да покажу кроз радионице шивења, плетења, прављења накита, али и радовима у декупаж техници.

Психолог

Психолог у Геронтолошком центру Љиљана Марјановић истакла је да све манифестације које укључују учествовање старијих лица побољшавају квалитет њиховог живота.

- То је уједно и превенција потенцијалних менталних поремећаја у старијем добу. За њих је добро да присуствују многим радним терапијама, да се друже, играју шах јер самим тим њихов социјални контакт постаје бољи - рекла је Марјановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана