Pletenjem, dekupažom i pjesmama pobjeđuju samoću

Jasmina Salopek
Pletenjem, dekupažom i pjesmama pobjeđuju samoću

BANjALUKA - Svoje misli i stihove složene među stranice, ukrasne kutije, nakit te priglavke i šalove, nastale uz brojne priče i sjećanja iz mladosti i života, pokazali su u petak korisnici Gerontološkog centra na izložbi koja je u toj ustanovi organizovana povodom Međunarodnog dana starijih lica, koji se obilježava 1. oktobra.

Neki od korisnika pjesmom su započeli ovo druženje, dok su drugi izložili rukotvorine koje su mjesecima pravili na radnookupacionoj terapiji. Mnoge bake i djedovi koji svoje penzionerske dane provode u domovima za stara lica, kažu da im je tu lijepo, prvenstveno, jer nisu sami.

Jedan od korisnika Željko Piljak rekao je da je prezadovoljan boravkom u Gerontološkom centru, a za zaposlene ima samo riječi hvale.

- Ovdje sam od 2019. godine i ovakva druženja i manifestacije nam mnogo znače. Centar nam pruža mnogo i podstiče naše socijalne vještine i potrebe kroz mnoge radionice i druženja - rekao je Piljak.

Radnookupaciona terapija, priča Piljak, pruža osjećaj zadovoljstva i da ste, kako ističe, sa toliko godina još potrebni društvu.

- Imamo mnogo mogućnosti da izrazimo svoje kreativne sposobnosti, znanja i umijeće. Otkako sam u centru priredio sam dvije knjige koje su štampane i pokrenuo časopis - naveo je Piljak i zahvalio upravi što mu pruža uslove za kreativni rad.

Penzionisani nastavnik matematike i fizike Veljko Gvozdenović, koji je u centru već sedam godina, svoje slobodno vrijeme ispunjava tako što se druži sa knjigama, a pročitao je više od 400 naslova.

- Često nam priređuju slavlja i izlete. Svi se iskreno brinu da nam život bude što podnošljiviji - rekao je Gvozdenović.

Direktor Gerontološkog centra Vinko Lolić kaže da se svake godine trude da svečano obilježe Međunarodni dan starijih.

- Vodimo se time da našim korisnicima svaki dan bude 1. oktobar, jer nam je cilj da ovdje uživaju i da žive život dostojan čovjeka, ispunjen sa mnogo sadržaja - rekao je Lolić.

Zbog toga se, kako kaže, trude da njihove usluge budu što bolje i kvalitetnije kako bi korisnici bili zadovoljni.

- Sva istraživanja koja su rađena među našim korisnicima o tome koliko su zadovoljni zaista daju vrlo visoke rezultate - kazao je Lolić, dodajući da trenutno imaju 330 korisnika.

Kako kaže, mnogi korisnici svoja umijeća mogu da pokažu kroz radionice šivenja, pletenja, pravljenja nakita, ali i radovima u dekupaž tehnici.

Psiholog

Psiholog u Gerontološkom centru Ljiljana Marjanović istakla je da sve manifestacije koje uključuju učestvovanje starijih lica poboljšavaju kvalitet njihovog života.

- To je ujedno i prevencija potencijalnih mentalnih poremećaja u starijem dobu. Za njih je dobro da prisustvuju mnogim radnim terapijama, da se druže, igraju šah jer samim tim njihov socijalni kontakt postaje bolji - rekla je Marjanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana