“Плави телефон” звонио због насиља

Маја Станојевић
“Плави телефон” звонио због насиља

БАЊАЛУКА - Анонимна и бесплатна линија за дјецу и младе “Плави телефон” у току прошле године зазвонио је 5.800 пута, а најчешћи разлози позива су вршњачко насиље и проблеми у породици.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор удружења “Нова генерација” Саша Рисојевић те додао да мјесечно приме око 500 позива. Нагласио је да је од оснивања, од фебруара 2013. године, било укупно 21.300 позива.

- До сада смо у јануару евидентирали 50 позива, док је онлајн чет савјетовање примило 70 позива из цијеле БиХ. Први мјесец у години обично буде изузетак због великог броја празника, па имамо мањи број позива - нагласио је Рисојевић.

Према његовим ријечима, најчешћи разлози позива су вршњачко насиље и проблеми у породици.

- Највише позива имамо због нарушених партнерских односа, вршњачког насиља, физичког злостављања, насиља и малтретирања у породици као и због проблема са учењем. Поред тога, честе теме су и информисање о сексуалном репродуктивном здрављу - казао је Рисојевић.

Истакао је да их позивају и одрасле особе које имају пријаве везане за дијете коме су на било који начин нарушена права те путем ове бесплатне линије пријављују насиље или сумњу на насиље.

Савјетодавна линија “Плави телефон” има за циљ да пружи подршку дјеци и путем онлајн чет анонимног савјетовања које су покренули 1. децембра, првенствено због епидемилошке ситуације у вези са вирусом корона.

- Изолација је учинила да дјеца и млади проводе више времена у кућном окружењу у којем нису могли да имају дуже телефонске разговоре, па су онда прибјегавали овом виду комуникације - рекао је  Рисојевић.

Додао је да је “Плави телефон” проширио услугу од 13. марта прошле године и постао потпуно доступан и одраслим особама које се суочавају са проблемима везаним за пандемију.

- У почетку смо имали позиве због осјећаја страха и анксиозности, те забринутости због новонастале ситуације. Након мјесец дана подршке, одрасли су кренули да нас зову због неслоге у породици јер су процијенили да су породични односи били нарушени због епидемилошке ситуације - закључио је Рисојевић.

Услуге

Анонимна и бесплатна линија за дјецу и младе “Плави телефону” се могу обратити сви који знају да неко дијете трпи насиље и желе то да пријаве, а нису сигурни начин на који би требало да одреагују.

- Уколико имате потребу да причате о томе шта вас мучи, обратите се “Плавом телефону” на број 080 050 305 и чет савјетовању. Ове услуге су доступне сваким радним даном од девет до 17 часова - рекао је Саша Рисојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана