“Plavi telefon” zvonio zbog nasilja

Maja Stanojević
“Plavi telefon” zvonio zbog nasilja

BANjALUKA - Anonimna i besplatna linija za djecu i mlade “Plavi telefon” u toku prošle godine zazvonio je 5.800 puta, a najčešći razlozi poziva su vršnjačko nasilje i problemi u porodici.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” direktor udruženja “Nova generacija” Saša Risojević te dodao da mjesečno prime oko 500 poziva. Naglasio je da je od osnivanja, od februara 2013. godine, bilo ukupno 21.300 poziva.

- Do sada smo u januaru evidentirali 50 poziva, dok je onlajn čet savjetovanje primilo 70 poziva iz cijele BiH. Prvi mjesec u godini obično bude izuzetak zbog velikog broja praznika, pa imamo manji broj poziva - naglasio je Risojević.

Prema njegovim riječima, najčešći razlozi poziva su vršnjačko nasilje i problemi u porodici.

- Najviše poziva imamo zbog narušenih partnerskih odnosa, vršnjačkog nasilja, fizičkog zlostavljanja, nasilja i maltretiranja u porodici kao i zbog problema sa učenjem. Pored toga, česte teme su i informisanje o seksualnom reproduktivnom zdravlju - kazao je Risojević.

Istakao je da ih pozivaju i odrasle osobe koje imaju prijave vezane za dijete kome su na bilo koji način narušena prava te putem ove besplatne linije prijavljuju nasilje ili sumnju na nasilje.

Savjetodavna linija “Plavi telefon” ima za cilj da pruži podršku djeci i putem onlajn čet anonimnog savjetovanja koje su pokrenuli 1. decembra, prvenstveno zbog epidemiloške situacije u vezi sa virusom korona.

- Izolacija je učinila da djeca i mladi provode više vremena u kućnom okruženju u kojem nisu mogli da imaju duže telefonske razgovore, pa su onda pribjegavali ovom vidu komunikacije - rekao je  Risojević.

Dodao je da je “Plavi telefon” proširio uslugu od 13. marta prošle godine i postao potpuno dostupan i odraslim osobama koje se suočavaju sa problemima vezanim za pandemiju.

- U početku smo imali pozive zbog osjećaja straha i anksioznosti, te zabrinutosti zbog novonastale situacije. Nakon mjesec dana podrške, odrasli su krenuli da nas zovu zbog nesloge u porodici jer su procijenili da su porodični odnosi bili narušeni zbog epidemiloške situacije - zaključio je Risojević.

Usluge

Anonimna i besplatna linija za djecu i mlade “Plavi telefonu” se mogu obratiti svi koji znaju da neko dijete trpi nasilje i žele to da prijave, a nisu sigurni način na koji bi trebalo da odreaguju.

- Ukoliko imate potrebu da pričate o tome šta vas muči, obratite se “Plavom telefonu” na broj 080 050 305 i čet savjetovanju. Ove usluge su dostupne svakim radnim danom od devet do 17 časova - rekao je Saša Risojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana