“Плави телефон” позван 6.785 пута

Илијана Божић
“Плави телефон” позван 6.785 пута

БАЊАЛУКА - Савјетодавна линија “Плави телефон” у 2019. години примила је 6.785 позива, што је дупло више у односу на 2018. када је забиљежено 3.389 позива.

Помоћ, савјет и разумијевање свакодневно тражи велики број дјеце и младих, али и одраслих који имају проблем који се односи на најмлађе. 
Координатор “Плавог телефона” Сњежана Ивановић нагласила је да се овој савјетодавној линији особе могу обратити и путем и-мејла, те да је у току 2019. године је одговорено и на 122 мејла.

- Дјеца нас најчешће позивају због проблема који се тичу вршњачких односа. Прије свега, то су проблеми са пријатељима, притисак вршњака, партнерски односи и слично. Позивају нас и због злостављања, малтретирања, емоционалног насиља, физичког злостављања, насиља у породици, али и због лоших породичних односа. То се најчешће тиче односа између родитеља и дјетета, разведених родитеља и слично - рекла је Ивановићева.

Она је нагласила да особе које позивају “Плави телефон” не морају да кажу своје име, одакле зову, нити било коју другу личну информацију која би нарушила њихову анонимност.

- Волонтери који одговарају на позиве дјеце, труде се да их разумију и да им пруже подршку која им је потребна у том тренутку. Да би могли да одговоре на различите потребе дјеце, они пролазе обуку током које развијају знања и вјештине које су им неопходне да би могли успјешно да одговоре - истакла је Ивановићева.

Нагласила је да се даљи кораци предузимају у зависности од проблема поводом којег дијете зове.

- Уколико се пријављује насиље над дјецом, волонтери прикупљају све неопходне податке од позиваоца и те информације просљеђујемо надлежним институцијама као што су Полицијска управа, Центар за социјални рад, школа те Омбудсман за дјецу. Позиваоце увијек охрабрујемо да уколико се насиље понови да нас поново позову како бисмо могли поново да реагујемо код институција и шаљемо пријаву на више инстанце - рекла је Ивановићева.

Додала је да се “Плавом телефону” могу обратити сви који знају да неко дијете трпи насиље и желе то да пријаве или уколико им се неко дијете повјерило о томе да трпи насиље, а они нису сигурни на који начин да одреагују.

- Уколико се не осјећате добро и имате потребу да причате о томе што вас мучи, можете се обратити  “Плавом телефону” на број  080 050 305, радним даном од девет до 17 часова - поручила је Ивановићева.
 

 

Сигурност најмлађих

Сњежана Ивановић је нагласила да Удружење “Нова генерација” тренутно реализује пројекат “Филинг сејф евривер”, у партнерству са Удружењем грађана за промоцију едукације Рома “Отахарин”, који има за циљ повећање безбједности најмлађих. 

- У наредних шест мјесеци радићемо на истраживању очувања безбједности дјеце у различитим институцијама и на промоцији добијених резултата. Пројекат финансира ЕУ - рекла је Ивановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана