“Plavi telefon” pozvan 6.785 puta

Ilijana Božić
“Plavi telefon” pozvan 6.785 puta

BANjALUKA - Savjetodavna linija “Plavi telefon” u 2019. godini primila je 6.785 poziva, što je duplo više u odnosu na 2018. kada je zabilježeno 3.389 poziva.

Pomoć, savjet i razumijevanje svakodnevno traži veliki broj djece i mladih, ali i odraslih koji imaju problem koji se odnosi na najmlađe. 
Koordinator “Plavog telefona” Snježana Ivanović naglasila je da se ovoj savjetodavnoj liniji osobe mogu obratiti i putem i-mejla, te da je u toku 2019. godine je odgovoreno i na 122 mejla.

- Djeca nas najčešće pozivaju zbog problema koji se tiču vršnjačkih odnosa. Prije svega, to su problemi sa prijateljima, pritisak vršnjaka, partnerski odnosi i slično. Pozivaju nas i zbog zlostavljanja, maltretiranja, emocionalnog nasilja, fizičkog zlostavljanja, nasilja u porodici, ali i zbog loših porodičnih odnosa. To se najčešće tiče odnosa između roditelja i djeteta, razvedenih roditelja i slično - rekla je Ivanovićeva.

Ona je naglasila da osobe koje pozivaju “Plavi telefon” ne moraju da kažu svoje ime, odakle zovu, niti bilo koju drugu ličnu informaciju koja bi narušila njihovu anonimnost.

- Volonteri koji odgovaraju na pozive djece, trude se da ih razumiju i da im pruže podršku koja im je potrebna u tom trenutku. Da bi mogli da odgovore na različite potrebe djece, oni prolaze obuku tokom koje razvijaju znanja i vještine koje su im neophodne da bi mogli uspješno da odgovore - istakla je Ivanovićeva.

Naglasila je da se dalji koraci preduzimaju u zavisnosti od problema povodom kojeg dijete zove.

- Ukoliko se prijavljuje nasilje nad djecom, volonteri prikupljaju sve neophodne podatke od pozivaoca i te informacije prosljeđujemo nadležnim institucijama kao što su Policijska uprava, Centar za socijalni rad, škola te Ombudsman za djecu. Pozivaoce uvijek ohrabrujemo da ukoliko se nasilje ponovi da nas ponovo pozovu kako bismo mogli ponovo da reagujemo kod institucija i šaljemo prijavu na više instance - rekla je Ivanovićeva.

Dodala je da se “Plavom telefonu” mogu obratiti svi koji znaju da neko dijete trpi nasilje i žele to da prijave ili ukoliko im se neko dijete povjerilo o tome da trpi nasilje, a oni nisu sigurni na koji način da odreaguju.

- Ukoliko se ne osjećate dobro i imate potrebu da pričate o tome što vas muči, možete se obratiti  “Plavom telefonu” na broj  080 050 305, radnim danom od devet do 17 časova - poručila je Ivanovićeva.
 

 

Sigurnost najmlađih

Snježana Ivanović je naglasila da Udruženje “Nova generacija” trenutno realizuje projekat “Filing sejf evriver”, u partnerstvu sa Udruženjem građana za promociju edukacije Roma “Otaharin”, koji ima za cilj povećanje bezbjednosti najmlađih. 

- U narednih šest mjeseci radićemo na istraživanju očuvanja bezbjednosti djece u različitim institucijama i na promociji dobijenih rezultata. Projekat finansira EU - rekla je Ivanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana