Плави телефон доступан до 22.00 часова

РТРС
Foto: РТРС

Плави телефон - савјетодавна линија за дјецу и младе, продужио је радно вријеме за пет часова, те је од 15. маја доступан сваким радним даном од 09.00 до 22.00 часова.

Из бањалучког Удружења Нова генерација саопштено је да су се на овај корак одлучили због повећаног обима активности, али и великог броја позива ван радног времена.

- Наиме, од почетка године запримили смо преко 3.000 позива и 10 пријава сумњи на насиље над дјецом што је дупло више у односу на исти период претходне године. Такође, имали смо и преко 900 позива ван радног времена што нам говори да је нашим суграђанима потребна додатна психолошка помоћ и подршка. У овом периоду, када су дјеца, породице, али и одрасле особе због пандемије ковида 19 изложене свакодневном стресу важно је да имају приступ квалитетним услугама савјетовања, подршке и заштите што им повећањем доступности наше услуге желимо и омогућити - наводи се у саопштењу.

Плави телефон омогућава свим особама из БиХ бесплатно и анонимно савјетовање путем телефона 080 05 03 05 или чета и имејла који се налазе на страници www.plavitelefon.ba.

На позиве одговарају обучени савјетници, дипломирани психолози, педагози и социјални радници.

Из Удружења наводе да је од покретања услуге Плави телефон 2013. године до данас запримљено 24.400 позива и упућено преко 110 пријава сумњи на насиље над дјецом.

- Приликом звања није потребно остављати личне податке, а захваљујући компанији М:тел, позиви су бесплатни без обзира на мрежу из које нас дјеца позивају - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана