Plavi telefon dostupan do 22.00 časova

RTRS
Foto: RTRS

Plavi telefon - savjetodavna linija za djecu i mlade, produžio je radno vrijeme za pet časova, te je od 15. maja dostupan svakim radnim danom od 09.00 do 22.00 časova.

Iz banjalučkog Udruženja Nova generacija saopšteno je da su se na ovaj korak odlučili zbog povećanog obima aktivnosti, ali i velikog broja poziva van radnog vremena.

- Naime, od početka godine zaprimili smo preko 3.000 poziva i 10 prijava sumnji na nasilje nad djecom što je duplo više u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, imali smo i preko 900 poziva van radnog vremena što nam govori da je našim sugrađanima potrebna dodatna psihološka pomoć i podrška. U ovom periodu, kada su djeca, porodice, ali i odrasle osobe zbog pandemije kovida 19 izložene svakodnevnom stresu važno je da imaju pristup kvalitetnim uslugama savjetovanja, podrške i zaštite što im povećanjem dostupnosti naše usluge želimo i omogućiti - navodi se u saopštenju.

Plavi telefon omogućava svim osobama iz BiH besplatno i anonimno savjetovanje putem telefona 080 05 03 05 ili četa i imejla koji se nalaze na stranici www.plavitelefon.ba.

Na pozive odgovaraju obučeni savjetnici, diplomirani psiholozi, pedagozi i socijalni radnici.

Iz Udruženja navode da je od pokretanja usluge Plavi telefon 2013. godine do danas zaprimljeno 24.400 poziva i upućeno preko 110 prijava sumnji na nasilje nad djecom.

- Prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke, a zahvaljujući kompaniji M:tel, pozivi su besplatni bez obzira na mrežu iz koje nas djeca pozivaju - navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana