Планирано осам пројеката за љепши град: За “мале интервенције” 70.000 КМ

Илијана Божић
Планирано осам пројеката за љепши град: За “мале интервенције” 70.000 КМ

За иновативни пројекат “Мале интервенције у простору” у овој години из буџета града биће издвојено 70.000 КМ, а планирано је да буде изведено најмање осам “малих интервенција”.

Шеф тима за “Мале интервенције” Миленко Станковић казао је за “Глас Српске” да се увелико ради на пројектним приједлозима, те да је селектовано око 80 пројеката.

- Они су подијељени у пет група. Дио је наставак из прошле године, а друге профилишемо и усмјеравамо. У 2019. години, поред новца из буџета града, имали смо подршку шире друштвене заједнице, друштвено-одговорних компанија, тако да смо више од 50 одсто средстава обезбјеђивали из других извора - рекао је Станковић.

Он је нагласио да у прва три мјесеца тим планира да заврши студију и стратегију, те да настави започете пилот-пројекте и развије их.

- Приоритет су нам пројекти “Вода вс. пластика”, “Поспремање града”, као и модификовање пројекта “Три пасажа”, јер имамо и четврти. Друга група пројеката се односи на интердисциплинарне радионице са студентима и волонтерима - рекао је Станковић.

Додао је да тим планира додатно уредити “Батин пролаз” који представља потенцијал за организовање изложби алтернативне сцене.

- У овој години међу првима ће бити проведен пројекат “Играј се”, а тиче се радионица које смо провели. То подразумијева да унутар простора који су тренутно запуштени или немају никаквих садржаја активирамо и уведемо нове активности - рекао је Станковић. Додао је да су у преговорима пројекти “Додирни Врбас” и “Кружни ток”.

- Биће најмање осам малих интервенција. Прошле године је више од 2.500 људи било укључено у реализацију пројеката, ове године би тај број требао бити знатно већи. Наш основни циљ је да укључимо што више Бањалучана, те да приближимо грађане и Градску управу. Желимо да заједничким радом покажемо да се проблеми рјешавају брзо и ефикасно - рекао је Станковић и нагласио да је основни циљ да се малим, скромним интервенцијама подстакну сви људе добре воље, како бисмо мијењали јавне просторе у складу са нашим потребама.

Станковић је казао да ће тим покушати путем међународних институција, дијаспоре и компанија да развија пројекат.

- Кад публикујемо студију и каталог имаћемо простора за даљу сарадњу. Желимо да пројекат обухвати и друге градове, као и дигиталну интерактивну платформу. Активно смо се укључили у акцију “Бањалука људског лица”, као и ЕПК - рекао је Станковић.

 

“УДОМИ ДРВО”

Миленко Станковић каже да је у плану и пројекат “Удоми дрво”.

- Замишљено је да се у формирању нових саобраћајница које немају предвиђен зелени појас, организују становници, те да у предњем дијелу дворишта засаде дрво које би донирао град. На тај начин могу да се  озелене улице - рекао је Станковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана