Planirano osam projekata za ljepši grad: Za “male intervencije” 70.000 KM

Ilijana Božić
Planirano osam projekata za ljepši grad: Za “male intervencije” 70.000 KM

Za inovativni projekat “Male intervencije u prostoru” u ovoj godini iz budžeta grada biće izdvojeno 70.000 KM, a planirano je da bude izvedeno najmanje osam “malih intervencija”.

Šef tima za “Male intervencije” Milenko Stanković kazao je za “Glas Srpske” da se uveliko radi na projektnim prijedlozima, te da je selektovano oko 80 projekata.

- Oni su podijeljeni u pet grupa. Dio je nastavak iz prošle godine, a druge profilišemo i usmjeravamo. U 2019. godini, pored novca iz budžeta grada, imali smo podršku šire društvene zajednice, društveno-odgovornih kompanija, tako da smo više od 50 odsto sredstava obezbjeđivali iz drugih izvora - rekao je Stanković.

On je naglasio da u prva tri mjeseca tim planira da završi studiju i strategiju, te da nastavi započete pilot-projekte i razvije ih.

- Prioritet su nam projekti “Voda vs. plastika”, “Pospremanje grada”, kao i modifikovanje projekta “Tri pasaža”, jer imamo i četvrti. Druga grupa projekata se odnosi na interdisciplinarne radionice sa studentima i volonterima - rekao je Stanković.

Dodao je da tim planira dodatno urediti “Batin prolaz” koji predstavlja potencijal za organizovanje izložbi alternativne scene.

- U ovoj godini među prvima će biti proveden projekat “Igraj se”, a tiče se radionica koje smo proveli. To podrazumijeva da unutar prostora koji su trenutno zapušteni ili nemaju nikakvih sadržaja aktiviramo i uvedemo nove aktivnosti - rekao je Stanković. Dodao je da su u pregovorima projekti “Dodirni Vrbas” i “Kružni tok”.

- Biće najmanje osam malih intervencija. Prošle godine je više od 2.500 ljudi bilo uključeno u realizaciju projekata, ove godine bi taj broj trebao biti znatno veći. Naš osnovni cilj je da uključimo što više Banjalučana, te da približimo građane i Gradsku upravu. Želimo da zajedničkim radom pokažemo da se problemi rješavaju brzo i efikasno - rekao je Stanković i naglasio da je osnovni cilj da se malim, skromnim intervencijama podstaknu svi ljude dobre volje, kako bismo mijenjali javne prostore u skladu sa našim potrebama.

Stanković je kazao da će tim pokušati putem međunarodnih institucija, dijaspore i kompanija da razvija projekat.

- Kad publikujemo studiju i katalog imaćemo prostora za dalju saradnju. Želimo da projekat obuhvati i druge gradove, kao i digitalnu interaktivnu platformu. Aktivno smo se uključili u akciju “Banjaluka ljudskog lica”, kao i EPK - rekao je Stanković.

 

“UDOMI DRVO”

Milenko Stanković kaže da je u planu i projekat “Udomi drvo”.

- Zamišljeno je da se u formiranju novih saobraćajnica koje nemaju predviđen zeleni pojas, organizuju stanovnici, te da u prednjem dijelu dvorišta zasade drvo koje bi donirao grad. Na taj način mogu da se  ozelene ulice - rekao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana