Петострука радост на колективном крштењу

Сара Бојанић
Kолективно крштење у Храму Христа Спаситеља
Foto: Велибор Трипић | Kолективно крштење у Храму Христа Спаситеља

БАЊАЛУКА - Поводом Међународног дана породице, 15. маја, у Храму Христа Спаситеља одржано je колективно крштење петоро дјеце из вишечланих породица.

Јован Радовановић, предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус”, које је организатор колективног крштења, казао је да је организовање овог догађаја у Бањалуци прерасло у традицију.

- Ово је 14. по реду колективно крштење у Храму Христа Спаситеља, које је прерасло у традицију, а организујемо га поводом Међународног дана породице - казао је Радовановић.

Радовановић је рекао да је ове године колективно крштење посебно значајно, јер их је претходне двије године пандемија спријечила да организују овај догађај.

- Ово је заиста посебан дан за све присутне. На жалост, претходне двије године нисмо били у могућности да организујемо колективно крштење због пандемије вируса корона. Ове године настављамо са том традицијом - рекао је Радовановић.

Истакао је да је ово посебан дан за породице, које су крстиле своје малишане.

- Ово је веома значајан дан за породице чија су дјеца крштена. Крстило се петоро дјеце из двије породице. Имали смо шест пријављених породица за овогодишње колективно крштење, али једна породица је, на жалост, била спријечена да учествује - истакао је Радовановић. 

Радовановић је рекао да је Удружење, као и претходних година, обезбиједило пригодне поклоне новим члановима Српске православне цркве, те додао да је колективно крштење подржао и град Бањалука. 

- Сваке године припремамо све што је потребно како би породицама олакшали да се одлуче на овај свечани чин - рекао је Радовановић.

Додао да је организован и ручак у парохијском дому Цркве Свете тројице.

Осмогодишњи Петар Марчета, који је ове године крштен на колективном крштењу у Храму Христа Спаситеља, казао је да је ово велики дан за њега.

- Веома сам срећан јер сам се крстио, заједно са моја два брата и сестром. Мој дугогодишњи другар Марко постао ми је крштени кум - рекао је Петар за “Глас Српске”.

Бранка Кантарџић јуче је постала кума двогодишњем Душану.

- Улога куме за мене је велика част. То за мене представља Божији дар. Кроз свету тајну крштења дјеца добијају заштиту од Бога, који их чува и води кроз даљи живот. Веома сам поносна што су Душанови родитељи баш мене изабрала да будем његова кума - рекла је Бранка.

НОВИ ЧЛАНОВИ

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” Јован Радовановић, истакао је да број чланова овог удружења расте из дана у дан.

- Наше удружење окупља више од 800 породица са четворо и више дјеце. Ове године тај је број порастао за десетак нових чланова, што је овом удружењу велика част - казао је Радовановић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана