Пет насеља добија рејонске пијаце

Огњен Кнежевић
Пет насеља добија рејонске пијаце

Пројекат “Урбане тржнице” налази се у фази јавне набавке и његова реализација се може очекивати у скоријем периоду, тако да ће сви заинтересовани пољопривредници моћи да продају своје производе на уређеним продајним штандовима у најгушће насељеним градским мјесним заједницама.

Потврдили су ово из Градске управе за “Глас Српске” и додали да су планиране рејонске пијаце у пет насеља.

- У току је спровођење поступка јавних набавки мобилних продајних штандова, након чега се очекује њихово постављање - рекли су из Градске управе.

Додали су да је циљ да тезге поставе на локацијама које су најпрометније, односно гдје има највише пролазника.

- На основу тога, одлучено је да се штандови поставе на Старчевици, у Борику, Новој вароши, Обилићеву и Лазареву - кажу из Градске управе.

Подсјетили су да је на јавном позиву, који је завршен у фебруару 2022. године, одабрано 38 корисника за 10 штандова који ће ускоро бити постављени.

- На позив су се могли одазвати сви пољопривредни произвођачи с подручја града, тачније сва физичка и правна лица те самостални пољопривредни произвођачи - навели су из Градске управе.

Како су појаснили, комисија коју је именовао градоначелник рангирала је и утврдила листу корисника с којима је закључен уговор о кориштењу продајних штандова.

- Тежило се ка томе да корисници штандова долазе из различитих сектора пољопривреде па смо тако одабрали оне који се баве производњом и продајом месних прерађевина, јаја, млијека и млијечних производа, меда, љековитог биља, гљива, житарица, воћа и поврћа - кажу из Градске управе.

Пољопривреднике ће вјероватно највише обрадовати чињеница да ће првих 12 мјесеци имати на располагању бесплатно кориштење штандова, а дугорочно кориштење штандова биће омогућено корисницима по повлаштеним условима.

- Продајни штандови моћи ће да се користе у складу с накнадно утврђеним распоредом кориштења за све кориснике, а који ће бити припремљен у складу с понудом пољопривредних производа одабраних корисника, периодом у години те равномјерној заступљености свих корисника на локацијама продајних штандова - поручују из града.

Значај овог пројекта огледа се у чињеници да ће се подстаћи пољопривредна производња и пољопривредницима омогућити пласман производа.

- Циљ је модернизација пољопривредно-прехрамбеног сектора, отварање нових радних мјеста, задржавање пољопривредника те опоравак привреде од негативних посљедица короне - навели су из града.

Старчевица

Предсједник Савјета мјесне заједнице Старчевица Драгомир Ђукић каже да у овом насељу до сада није било оваквих штандова.

- Врло је важно да Старчевица као највећа МЗ у Бањалуци има рејонску пијацу, која ће првенствено олакшати старијим особама јер неће морати ићи у град по воће и поврће - каже Ђукић за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана