Pet naselja dobija rejonske pijace

Ognjen Knežević
Pet naselja dobija rejonske pijace

Projekat “Urbane tržnice” nalazi se u fazi javne nabavke i njegova realizacija se može očekivati u skorijem periodu, tako da će svi zainteresovani poljoprivrednici moći da prodaju svoje proizvode na uređenim prodajnim štandovima u najgušće naseljenim gradskim mjesnim zajednicama.

Potvrdili su ovo iz Gradske uprave za “Glas Srpske” i dodali da su planirane rejonske pijace u pet naselja.

- U toku je sprovođenje postupka javnih nabavki mobilnih prodajnih štandova, nakon čega se očekuje njihovo postavljanje - rekli su iz Gradske uprave.

Dodali su da je cilj da tezge postave na lokacijama koje su najprometnije, odnosno gdje ima najviše prolaznika.

- Na osnovu toga, odlučeno je da se štandovi postave na Starčevici, u Boriku, Novoj varoši, Obilićevu i Lazarevu - kažu iz Gradske uprave.

Podsjetili su da je na javnom pozivu, koji je završen u februaru 2022. godine, odabrano 38 korisnika za 10 štandova koji će uskoro biti postavljeni.

- Na poziv su se mogli odazvati svi poljoprivredni proizvođači s područja grada, tačnije sva fizička i pravna lica te samostalni poljoprivredni proizvođači - naveli su iz Gradske uprave.

Kako su pojasnili, komisija koju je imenovao gradonačelnik rangirala je i utvrdila listu korisnika s kojima je zaključen ugovor o korištenju prodajnih štandova.

- Težilo se ka tome da korisnici štandova dolaze iz različitih sektora poljoprivrede pa smo tako odabrali one koji se bave proizvodnjom i prodajom mesnih prerađevina, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, meda, ljekovitog bilja, gljiva, žitarica, voća i povrća - kažu iz Gradske uprave.

Poljoprivrednike će vjerovatno najviše obradovati činjenica da će prvih 12 mjeseci imati na raspolaganju besplatno korištenje štandova, a dugoročno korištenje štandova biće omogućeno korisnicima po povlaštenim uslovima.

- Prodajni štandovi moći će da se koriste u skladu s naknadno utvrđenim rasporedom korištenja za sve korisnike, a koji će biti pripremljen u skladu s ponudom poljoprivrednih proizvoda odabranih korisnika, periodom u godini te ravnomjernoj zastupljenosti svih korisnika na lokacijama prodajnih štandova - poručuju iz grada.

Značaj ovog projekta ogleda se u činjenici da će se podstaći poljoprivredna proizvodnja i poljoprivrednicima omogućiti plasman proizvoda.

- Cilj je modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, zadržavanje poljoprivrednika te oporavak privrede od negativnih posljedica korone - naveli su iz grada.

Starčevica

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Starčevica Dragomir Đukić kaže da u ovom naselju do sada nije bilo ovakvih štandova.

- Vrlo je važno da Starčevica kao najveća MZ u Banjaluci ima rejonsku pijacu, koja će prvenstveno olakšati starijim osobama jer neće morati ići u grad po voće i povrće - kaže Đukić za “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana