Пецка и бањалучка шницла донијели злато и сребро

Милош Васиљевић
Пецка и бањалучка шницла донијели злато и сребро

БАЊАЛУКА - Презентовањем туристичких потенцијала, у првом реду Пецке као популарне дестинације, али и послуживањем и припремањем јела, ђаци Угоститељско-трговинско-туристичке школе представили су ту установу у најбољем свјетлу, али и свој град и Републику Српску на међународном такмичењу које је протеклог викенда одржано у Словенији.

Окитивши се златним и сребрним признањима, туристички, угоститељски и кулинарски техничари на јубиларном, десетом ГАТУС такмичењу у Новом Месту, гдје су учествовале школе из свих земаља бивше Југославије, показали су завидно знање.

Професорица ове школе Жељка Микановић казала је за “Глас Српске” да увијек радо прихвате позив на ово такмичење у Словенији. Конкуренција је и ове године била јака, истакла је Микановићева, а такмичили су се туристички техничари из 14 школа, као и ђаци из 11 школа који су показали знање и умијеће из угоститељства и кулинарства.

- Туристички техничари представили су туристичке аранжмане мјеста из којих долазе - рекла је Микановићева.

Према њеним ријечима, ученици ове школе представљајући Пецку освојили су златно признање, а угоститељским и кулинарским техничарима припало је сребро, чиме су потврдили свој квалитет на овој регионалној смотри.

- Циљ је да представимо школу и занимање, склопимо нова познанства и видимо како други раде, као и гдје је наше мјесто ту. Када је ријеч о туризму, увијек се кристалишемо на самом врху. Тако је било и овај пут - рекла је Микановићева.

Ово је било велико искуство и за ученицу туристичког смјера Лану Јокановић која је први пут учествовала на ГАТУС-у. Препуна утисака, али и задовољна пласманом вратила се у Бањалуку.

- Представили смо Пецку као дестинацију коју треба посјетити. Сви су нас похвалили, пришли су заинтересовани људи из Лесковца и Македоније, а Словенци су нам рекли да смо их убиједили и да ће доћи да посјете Пецку. Имали смо добру презентацију. Плакала сам на растанку, било је то прелијепо искуство - рекла је Јокановићева.

Угоститељски техничари постављали су сто за пословни ручак те припремали аперитивни смути за двије особе и пилећу салату пред гостима, док су кулинарски техничари припремали бањалучку шницлу на модеран начин и десерт с јабукама.

Ученица трећег разреда смјера угоститељски техничар Марина Црнић казала је за “Глас Српске” да је ово регионално такмичење било заиста велики доживљај, послије којег су се вратили богатији за ново искуство.

- Освојили смо сребрно признање у конкуренцији 11 школа из различитих држава. Научили смо нешто ново и гледали како то раде наши вршњаци. Уживали смо у дружењу, али смо и показали да своје знање примјењујемо на практичним примјерима - казала је Црнићева.

Посао

И док послије многих средњих школа ђаци заврше на бироу или се преусмјере на неки други пут, Марина Црнић наглашава да је већ сада спремна за пословне изазове у угоститељству.

- Надам се да ћу након средње школе наставити да радим овај посао јер ме привукло занимање конобара, односно угоститеља и за сада уживам у ономе што учимо од професора - додала је Црнићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана