Pecka i banjalučka šnicla donijeli zlato i srebro

Miloš Vasiljević
Pecka i banjalučka šnicla donijeli zlato i srebro

BANjALUKA - Prezentovanjem turističkih potencijala, u prvom redu Pecke kao popularne destinacije, ali i posluživanjem i pripremanjem jela, đaci Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole predstavili su tu ustanovu u najboljem svjetlu, ali i svoj grad i Republiku Srpsku na međunarodnom takmičenju koje je proteklog vikenda održano u Sloveniji.

Okitivši se zlatnim i srebrnim priznanjima, turistički, ugostiteljski i kulinarski tehničari na jubilarnom, desetom GATUS takmičenju u Novom Mestu, gdje su učestvovale škole iz svih zemalja bivše Jugoslavije, pokazali su zavidno znanje.

Profesorica ove škole Željka Mikanović kazala je za “Glas Srpske” da uvijek rado prihvate poziv na ovo takmičenje u Sloveniji. Konkurencija je i ove godine bila jaka, istakla je Mikanovićeva, a takmičili su se turistički tehničari iz 14 škola, kao i đaci iz 11 škola koji su pokazali znanje i umijeće iz ugostiteljstva i kulinarstva.

- Turistički tehničari predstavili su turističke aranžmane mjesta iz kojih dolaze - rekla je Mikanovićeva.

Prema njenim riječima, učenici ove škole predstavljajući Pecku osvojili su zlatno priznanje, a ugostiteljskim i kulinarskim tehničarima pripalo je srebro, čime su potvrdili svoj kvalitet na ovoj regionalnoj smotri.

- Cilj je da predstavimo školu i zanimanje, sklopimo nova poznanstva i vidimo kako drugi rade, kao i gdje je naše mjesto tu. Kada je riječ o turizmu, uvijek se kristališemo na samom vrhu. Tako je bilo i ovaj put - rekla je Mikanovićeva.

Ovo je bilo veliko iskustvo i za učenicu turističkog smjera Lanu Jokanović koja je prvi put učestvovala na GATUS-u. Prepuna utisaka, ali i zadovoljna plasmanom vratila se u Banjaluku.

- Predstavili smo Pecku kao destinaciju koju treba posjetiti. Svi su nas pohvalili, prišli su zainteresovani ljudi iz Leskovca i Makedonije, a Slovenci su nam rekli da smo ih ubijedili i da će doći da posjete Pecku. Imali smo dobru prezentaciju. Plakala sam na rastanku, bilo je to prelijepo iskustvo - rekla je Jokanovićeva.

Ugostiteljski tehničari postavljali su sto za poslovni ručak te pripremali aperitivni smuti za dvije osobe i pileću salatu pred gostima, dok su kulinarski tehničari pripremali banjalučku šniclu na moderan način i desert s jabukama.

Učenica trećeg razreda smjera ugostiteljski tehničar Marina Crnić kazala je za “Glas Srpske” da je ovo regionalno takmičenje bilo zaista veliki doživljaj, poslije kojeg su se vratili bogatiji za novo iskustvo.

- Osvojili smo srebrno priznanje u konkurenciji 11 škola iz različitih država. Naučili smo nešto novo i gledali kako to rade naši vršnjaci. Uživali smo u druženju, ali smo i pokazali da svoje znanje primjenjujemo na praktičnim primjerima - kazala je Crnićeva.

Posao

I dok poslije mnogih srednjih škola đaci završe na birou ili se preusmjere na neki drugi put, Marina Crnić naglašava da je već sada spremna za poslovne izazove u ugostiteljstvu.

- Nadam se da ću nakon srednje škole nastaviti da radim ovaj posao jer me privuklo zanimanje konobara, odnosno ugostitelja i za sada uživam u onome što učimo od profesora - dodala je Crnićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana