“Паук” служба има пуне руке посла

Невена Рељић
“Паук” служба има пуне руке посла

БАЊАЛУКА - Грађани се неријетко на улицама сусрећу са непрописно паркираним возилима, због чега радници “паук” службе имају пуне руке посла.

Иако је број премјештених возила ове године мањи у односу на претходну, несавјесни возачи и даље угрожавају безбједност пјешака, којима не преостаје ништа друго него да обилазећи аутомобиле сиђу са тротоара. Из Градске управе истичу да једно “паук” возило током дана у просјеку превезе 15 четвороточкаша. Ипак, та чињеница, али ни казне, нису опомена за оне који не бирају гдје ће паркирати свој аутомобил.

- До почетка овог мјесеца “паук” возило је премјестило 1.048 возила, док је претходне године у истом периоду премјештено 1.579 аутомобила - казали су за “Глас Српске” из Градске управе.

Највише интервенција су забиљежили у улицама у централном градском подручју, гдје се многи послуже тротоаром као мјестом за паркинг. Ти возачи се углавном правдају тиме да се уз коловоз налазе многе радње, кафићи, банкомати, продавнице и друго, те да им је тешко наћи слободно мјесто на паркингу, а требају нешто “брзински да обаве”. Ипак, то није разлог да им се “гледа кроз прсте”, јер многим суграђанима ограничавају слободно кретање.

Оне које заобиђе казна Комуналне полиције дочекаће полицијски службеници. Из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске рекли су да су због непрописног паркирања возачима издали хиљаде прекршајних налога.

- Издали смо 2.134 казне до новембра ове године, док је у истом периоду прошле године укупно написано њих 3.553 - казали су из МУП-а.

За временски период од мјесец дана, односно од октобра до новембра, издали су 531 прекршајни налог за непоштовање правила паркирања аутомобила.

Члан градског Савјета за безбједност саобраћаја Миленко Јаћимовић рекао је да је граду потребно и до 10 возила “паук” службе.

- Сваке године се број новорегистрованих возила повећава за двије хиљаде, а тренутно је око 86.000 регистрованих путничких возила. Када овој цирфи додамо и оне који долазе у наш град, добијамо велики број возила за које заиста нема довољно паркинг простора - испричао је Јаћимовић.

Додао је да је највећи број премјештања возила забиљежен у Обилићеву код угоститељског објекта “К3”, код Пореске управе, у Новој Вароши код кафића “Дијамант”, на Старчевици у улици Мајке Југовића и у центру града.

Станари ових насеља огорчени су због несавјесних возача, а нарочито мајке беба, које су често приморане да колица возе улицом умјесто тротоаром.

- Многи би да могу аутомобилом ушли у кафић или тржни центар. Неки од њих су толико бахати да поред великог броја празних мјеста на паркингу ипак одлуче да се паркирају на тротоару и то тако да не остане нимало мјеста за пролаз пјешака - рекла је мајка Јелена Пјевић.

С друге стране, возачи стално понављају да је граду потребно више паркинг мјеста и док се то не ријеши пјешаци ће кубурити са закрченим тротоарима.

Казне

За возача којем је премјештено возило најнижа казна износи 40 КМ.

- У зависности од удаљености локације од депоа на Раковачким барама, цијена казне износи од 40 до 90 КМ. Казна за одвожење моторног возила до два километра је 40 КМ, од два до 10 километара 60 КМ, а преко 10 километара казна износи 90 КМ - рекли су из Градске управе.

Започето премјештање се плаћа 30 КМ уз казну, а “лежарина” 10 КМ дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана