“Pauk” služba ima pune ruke posla

Nevena Reljić
“Pauk” služba ima pune ruke posla

BANjALUKA - Građani se nerijetko na ulicama susreću sa nepropisno parkiranim vozilima, zbog čega radnici “pauk” službe imaju pune ruke posla.

Iako je broj premještenih vozila ove godine manji u odnosu na prethodnu, nesavjesni vozači i dalje ugrožavaju bezbjednost pješaka, kojima ne preostaje ništa drugo nego da obilazeći automobile siđu sa trotoara. Iz Gradske uprave ističu da jedno “pauk” vozilo tokom dana u prosjeku preveze 15 četvorotočkaša. Ipak, ta činjenica, ali ni kazne, nisu opomena za one koji ne biraju gdje će parkirati svoj automobil.

- Do početka ovog mjeseca “pauk” vozilo je premjestilo 1.048 vozila, dok je prethodne godine u istom periodu premješteno 1.579 automobila - kazali su za “Glas Srpske” iz Gradske uprave.

Najviše intervencija su zabilježili u ulicama u centralnom gradskom području, gdje se mnogi posluže trotoarom kao mjestom za parking. Ti vozači se uglavnom pravdaju time da se uz kolovoz nalaze mnoge radnje, kafići, bankomati, prodavnice i drugo, te da im je teško naći slobodno mjesto na parkingu, a trebaju nešto “brzinski da obave”. Ipak, to nije razlog da im se “gleda kroz prste”, jer mnogim sugrađanima ograničavaju slobodno kretanje.

One koje zaobiđe kazna Komunalne policije dočekaće policijski službenici. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske rekli su da su zbog nepropisnog parkiranja vozačima izdali hiljade prekršajnih naloga.

- Izdali smo 2.134 kazne do novembra ove godine, dok je u istom periodu prošle godine ukupno napisano njih 3.553 - kazali su iz MUP-a.

Za vremenski period od mjesec dana, odnosno od oktobra do novembra, izdali su 531 prekršajni nalog za nepoštovanje pravila parkiranja automobila.

Član gradskog Savjeta za bezbjednost saobraćaja Milenko Jaćimović rekao je da je gradu potrebno i do 10 vozila “pauk” službe.

- Svake godine se broj novoregistrovanih vozila povećava za dvije hiljade, a trenutno je oko 86.000 registrovanih putničkih vozila. Kada ovoj cirfi dodamo i one koji dolaze u naš grad, dobijamo veliki broj vozila za koje zaista nema dovoljno parking prostora - ispričao je Jaćimović.

Dodao je da je najveći broj premještanja vozila zabilježen u Obilićevu kod ugostiteljskog objekta “K3”, kod Poreske uprave, u Novoj Varoši kod kafića “Dijamant”, na Starčevici u ulici Majke Jugovića i u centru grada.

Stanari ovih naselja ogorčeni su zbog nesavjesnih vozača, a naročito majke beba, koje su često primorane da kolica voze ulicom umjesto trotoarom.

- Mnogi bi da mogu automobilom ušli u kafić ili tržni centar. Neki od njih su toliko bahati da pored velikog broja praznih mjesta na parkingu ipak odluče da se parkiraju na trotoaru i to tako da ne ostane nimalo mjesta za prolaz pješaka - rekla je majka Jelena Pjević.

S druge strane, vozači stalno ponavljaju da je gradu potrebno više parking mjesta i dok se to ne riješi pješaci će kuburiti sa zakrčenim trotoarima.

Kazne

Za vozača kojem je premješteno vozilo najniža kazna iznosi 40 KM.

- U zavisnosti od udaljenosti lokacije od depoa na Rakovačkim barama, cijena kazne iznosi od 40 do 90 KM. Kazna za odvoženje motornog vozila do dva kilometra je 40 KM, od dva do 10 kilometara 60 KM, a preko 10 kilometara kazna iznosi 90 KM - rekli su iz Gradske uprave.

Započeto premještanje se plaća 30 KM uz kaznu, a “ležarina” 10 KM dnevno.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana