"Паук" прошле године уловио 116.000 КМ

Илијана Божић
"Паук" прошле године уловио 116.000 КМ

БАЊАЛУКА - "Паук" служба је у току прошле године имала 2.159 интервенција, а за премјештање возила наплаћено је укупно 116.444 КМ.

Шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић рекао је за "Глас Српске" да је у јануару ове године "паук" служба имала 105 интервенција.

- У првом мјесецу 2020. године премјештено је 85 возила, а забиљежено је и 20 започетих премјештања - рекао је Давидовић.

У 2019. години највише интервенција "паук" је имао у улицама Симе Матавуља, Видовданској, Јеврејској и Карађорђевој.

Из Градске управе су казали да посједују два специјална "паук" возила, а да је набавка трећег возила у току.          

- У сарадњи са МУП-ом, а на основу потреба и стања на терену повремено се организује и трећа смјена "паук" службе - истакли су из Градске управе.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја града Миленко Јаћимовић истакао је да је набавка трећег "паук" возила неопходна, јер је то једно од могућих рјешења проблема несавјесног паркирања у граду.

- Добио сам иницијативу од групе мјештана, али и од пацијената Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", да буде покренуто питање проблема паркинга код те установе. И поред великог броја паркинг мјеста код "Зотовића", стварају се велике гужве јер се возачи паркирају на тротоарима, па лица са инвалидитетом и други пацијенти не могу проћи до болнице - рекао је Јаћимовић.

Нагласио је да су грађани захтијевали да то питање буде покренуто у сарадњи са саобраћајном полицијом и са Градском управом.

- Пацијенти често траже реакцију "паук" службе и патроле из Полицијске станице Лазарево - рекао је Јаћимовић.

Осим код "Зотовића", становници се жале на несавјесно паркирање код моста КАБ-а, нарочито у ноћним часовима.

- Велики број жалби долази нам и због недовољног броја паркинг мјеста код УКЦ-а те на паркирање по тротоару, због чега пацијенти морају силазити на коловоз. Било је доста повреда због тога, срећом, лакших - рекао је Јаћимовић и додао да је годинама присутан исти проблем паркирања код угоститељских објеката.
 

ПРИХОДИ 

Приход у градској каси од наплате паркирања у 2019. години износио је 4,35 милиона КМ, што је на нивоу прихода који су остварени годину раније.

Из Одјељења за саобраћај и путеве објашњавају да је 39 одсто прихода остварено од плаћања паркинга путем аутомата, затим 35 одсто плаћањем паркинга путем СМС-а, док остатак чине приходи од претплатних карата, чип картица те накнада за премјештање и деблокирање возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана