"Pauk" prošle godine ulovio 116.000 KM

Ilijana Božić
"Pauk" prošle godine ulovio 116.000 KM

BANjALUKA - "Pauk" služba je u toku prošle godine imala 2.159 intervencija, a za premještanje vozila naplaćeno je ukupno 116.444 KM.

Šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović rekao je za "Glas Srpske" da je u januaru ove godine "pauk" služba imala 105 intervencija.

- U prvom mjesecu 2020. godine premješteno je 85 vozila, a zabilježeno je i 20 započetih premještanja - rekao je Davidović.

U 2019. godini najviše intervencija "pauk" je imao u ulicama Sime Matavulja, Vidovdanskoj, Jevrejskoj i Karađorđevoj.

Iz Gradske uprave su kazali da posjeduju dva specijalna "pauk" vozila, a da je nabavka trećeg vozila u toku.          

- U saradnji sa MUP-om, a na osnovu potreba i stanja na terenu povremeno se organizuje i treća smjena "pauk" službe - istakli su iz Gradske uprave.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Milenko Jaćimović istakao je da je nabavka trećeg "pauk" vozila neophodna, jer je to jedno od mogućih rješenja problema nesavjesnog parkiranja u gradu.

- Dobio sam inicijativu od grupe mještana, ali i od pacijenata Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", da bude pokrenuto pitanje problema parkinga kod te ustanove. I pored velikog broja parking mjesta kod "Zotovića", stvaraju se velike gužve jer se vozači parkiraju na trotoarima, pa lica sa invaliditetom i drugi pacijenti ne mogu proći do bolnice - rekao je Jaćimović.

Naglasio je da su građani zahtijevali da to pitanje bude pokrenuto u saradnji sa saobraćajnom policijom i sa Gradskom upravom.

- Pacijenti često traže reakciju "pauk" službe i patrole iz Policijske stanice Lazarevo - rekao je Jaćimović.

Osim kod "Zotovića", stanovnici se žale na nesavjesno parkiranje kod mosta KAB-a, naročito u noćnim časovima.

- Veliki broj žalbi dolazi nam i zbog nedovoljnog broja parking mjesta kod UKC-a te na parkiranje po trotoaru, zbog čega pacijenti moraju silaziti na kolovoz. Bilo je dosta povreda zbog toga, srećom, lakših - rekao je Jaćimović i dodao da je godinama prisutan isti problem parkiranja kod ugostiteljskih objekata.
 

PRIHODI 

Prihod u gradskoj kasi od naplate parkiranja u 2019. godini iznosio je 4,35 miliona KM, što je na nivou prihoda koji su ostvareni godinu ranije.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve objašnjavaju da je 39 odsto prihoda ostvareno od plaćanja parkinga putem automata, zatim 35 odsto plaćanjem parkinga putem SMS-a, dok ostatak čine prihodi od pretplatnih karata, čip kartica te naknada za premještanje i deblokiranje vozila.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana