Пад прихода “олакшао” касу за девет милиона КМ

Александар Стојановић
Пад прихода “олакшао” касу за девет милиона КМ

БАЊАЛУКА - Пад јавних прихода обиљежио је прва четири мјесеца ове године, а износио је девет милиона КМ, за колико ће бити умањен градски буџет. Наравно, о ребалансу ће­ коначну ријеч дати одборници на наредном скупштинском засједању, чији ће термин бити одређен на данашњој сједници Колегијума.

 

- За прва четири мјесеца ове године остварили смо само 78 одсто финансијског плана, што је мање за око девет милиона КМ. Бићемо присиљени да примијенимо финансијске мјере консолидације, односно да извршимо ребаланс градског буџета - рекао је градоначелник Игор Радојичић.

Поред буџета, на наредној сједници одборници ће разговарати и о мјерама које су предузете за ублажавање посљедица вируса корона. До сада се више од 1.700 пословних субјеката пријавило за ослобађање од таксе за истицање назива фирме. Привредници су похвалили ову мјеру.

- Свака помоћ је добродошла, а ова мјера значиће и угоститељима који раде са 50 одсто капацитета. Од велике важности је, а и нама значи подршку, да локална заједница препозна значај туризма и угоститељства. Сигурни смо да ће више од 15 одсто локала бити затворено, што значи да ће се много људи наћи на бироу. Ако град и Република помогну тим привредним субјектима, биће спасена радна мјеста - казао је предсједник Удружења угоститеља Жељко Татић.

Вриједност сета мјера за привреду и грађане износи између три и 3,5 милиона КМ намијењених за субвенције, подстицаје и олакшице према пословним субјектима и дијелу грађана. Поред тога, ту су и субвенције за плаћање закупа јавних површина, ослобађање од плаћања закупнина простора у власништву града, субвенције на камате за кредите, а велики дио поменуте суме одвојен је за помоћ пољопривреди.

Колегијум Скупштине града данас би требало да одреди и дневни ред пете ванредне сједнице Скупштине града на којој ће се наћи и ова тачка. Предсједник Скупштине Зоран Талић изјавио је да је најреалнији термин почетак сљедеће седмице.

- Добили смо одобрење за одржавање ванредне сједнице Скупштине града од Републичког штаба за ванредне ситуације. Оно што је сигурно јесте да ће се на дневном реду наћи тачка о нацрту ребаланса буџета града који је припремљен и пројектован од надлежног одјељења - изјавио је Талић.

Позив привредницима

Из Одјељења за привреду наглашавају да је позив привредницима за ублажавање посљедица вируса корона отворен до краја године.

- И овим путем позивамо све пословне субјекте да се пријаве како би остварили право на неку од олакшица које су припремљене у оквиру мјера помоћи. Захтјеве ћемо обрађивати током цијеле 2020. године - истакли су у Одјељењу за привреду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана