Pad prihoda “olakšao” kasu za devet miliona KM

Aleksandar Stojanović
Pad prihoda “olakšao” kasu za devet miliona KM

BANjALUKA - Pad javnih prihoda obilježio je prva četiri mjeseca ove godine, a iznosio je devet miliona KM, za koliko će biti umanjen gradski budžet. Naravno, o rebalansu će­ konačnu riječ dati odbornici na narednom skupštinskom zasjedanju, čiji će termin biti određen na današnjoj sjednici Kolegijuma.

 

- Za prva četiri mjeseca ove godine ostvarili smo samo 78 odsto finansijskog plana, što je manje za oko devet miliona KM. Bićemo prisiljeni da primijenimo finansijske mjere konsolidacije, odnosno da izvršimo rebalans gradskog budžeta - rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Pored budžeta, na narednoj sjednici odbornici će razgovarati i o mjerama koje su preduzete za ublažavanje posljedica virusa korona. Do sada se više od 1.700 poslovnih subjekata prijavilo za oslobađanje od takse za isticanje naziva firme. Privrednici su pohvalili ovu mjeru.

- Svaka pomoć je dobrodošla, a ova mjera značiće i ugostiteljima koji rade sa 50 odsto kapaciteta. Od velike važnosti je, a i nama znači podršku, da lokalna zajednica prepozna značaj turizma i ugostiteljstva. Sigurni smo da će više od 15 odsto lokala biti zatvoreno, što znači da će se mnogo ljudi naći na birou. Ako grad i Republika pomognu tim privrednim subjektima, biće spasena radna mjesta - kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja Željko Tatić.

Vrijednost seta mjera za privredu i građane iznosi između tri i 3,5 miliona KM namijenjenih za subvencije, podsticaje i olakšice prema poslovnim subjektima i dijelu građana. Pored toga, tu su i subvencije za plaćanje zakupa javnih površina, oslobađanje od plaćanja zakupnina prostora u vlasništvu grada, subvencije na kamate za kredite, a veliki dio pomenute sume odvojen je za pomoć poljoprivredi.

Kolegijum Skupštine grada danas bi trebalo da odredi i dnevni red pete vanredne sjednice Skupštine grada na kojoj će se naći i ova tačka. Predsjednik Skupštine Zoran Talić izjavio je da je najrealniji termin početak sljedeće sedmice.

- Dobili smo odobrenje za održavanje vanredne sjednice Skupštine grada od Republičkog štaba za vanredne situacije. Ono što je sigurno jeste da će se na dnevnom redu naći tačka o nacrtu rebalansa budžeta grada koji je pripremljen i projektovan od nadležnog odjeljenja - izjavio je Talić.

Poziv privrednicima

Iz Odjeljenja za privredu naglašavaju da je poziv privrednicima za ublažavanje posljedica virusa korona otvoren do kraja godine.

- I ovim putem pozivamo sve poslovne subjekte da se prijave kako bi ostvarili pravo na neku od olakšica koje su pripremljene u okviru mjera pomoći. Zahtjeve ćemo obrađivati tokom cijele 2020. godine - istakli su u Odjeljenju za privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana