Отворен Сајам занимања у Бањалуци

Ј.Са
Foto: А. Чавић

У циљу упознавања ученика завршних разреда са струкама и занимањима у бањалучким образовним установама, са фокусом на занимања која су потребна привреди и ове године у Дому омладине отворен је „Сајам занимања 2024“.

Тако ће се ученицима, али и њиховим родитељима у наредна два дана, тачније 17. и 18. априла на сајму представити средње стручне школе, али  и послодавци из различитих привредних сектора.

Дводневни сајам свечано је отворио градоначелник Драшко Станивуковић, који је истакао да овај догађај окупља младе људе, који ће на овај начин добити подршку у професионалном усмјеравању.

-У животу је важно пронаћи занимање које ти неће бити само посао, већ нешто у чему и уживаш. Стога је важно да млади људи бирају занимања у складу са својим афининитетима. Истовремено, важно је сагледати и занимања која тражи тржиште рада – поручио је градоначелник.

Истакао је да и Град Бањалука кроз уписну политику настоји усмјерити будуће генерације према занимањима која имају највећи потенцијал како у Бањалуци, тако и у Републици Српској, као и да Град активно ради на унапређењу услова образовања.

– Град издваја значајна средства за опремање стручних кабинета, како бисмо побољшали и нашим ђацима пружили квалитетније образовање. Ове године припремамо се за почетак изградње Грађевинске школе, која нема своје просторијама, а разматрамо и објекте за смјештање просторија и других школа – казао је Станивуковић.

Градоначелник је захвалио свим ученицима који су током данашње посјете сајму показали заинтересованост.

Директор Градске развојне агенције Невен Станић изразио је велико задовољство што је отворен још један Сајам занимања, који организује Градска развојна агенција уз партнерство и сарадњу са Градом Бањалуком, Министарством просвјете и културе Републике Српске и Унијом послодаваца Републике Српске.

-Циљ овог сајма је да се ученици завршних разреда основних школа упознају са свим оним занимањима које нуде бањалучке средње школе и да на неки начин ово буде професионална оријентација односно њихово усмјерење за што бољи одабир занимања. Ми смо ту да им пружимо што више информација како би наши будући средњошколци могли да одлуче у којем правцу школовања ићи и које занимање ће одабрати – поручио је Станић.

Како је казао на овогодишњем сајму представиће се десет бањалучких средњих школа са својим програмима и наставним процесима.

-Од ученика очекујемо да у наредна два дана искористе прилику да посјете штандове свих школа како би прибавили све неопходне информације за доношење најбоље одлуке – закључио је Станић.

Предсједник Уније послодаваца Саша Тривић казао је да је ово једна заједничка активност коју спроводи Унија са Градом Бањалуком и школама са подручја града, с циљем да се промовишу занимања која су интересантна и неопходна привреди.

-На овај начин желимо промовисати школе које нуде занимања, а истовремено радити на јачању квалитета образовања будућих кадрова, јер без доброг ђака нема ни доброг радника – рекао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана