Otvoren Sajam zanimanja u Banjaluci

J.Sa
Foto: A. Čavić

U cilju upoznavanja učenika završnih razreda sa strukama i zanimanjima u banjalučkim obrazovnim ustanovama, sa fokusom na zanimanja koja su potrebna privredi i ove godine u Domu omladine otvoren je „Sajam zanimanja 2024“.

Tako će se učenicima, ali i njihovim roditeljima u naredna dva dana, tačnije 17. i 18. aprila na sajmu predstaviti srednje stručne škole, ali  i poslodavci iz različitih privrednih sektora.

Dvodnevni sajam svečano je otvorio gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da ovaj događaj okuplja mlade ljude, koji će na ovaj način dobiti podršku u profesionalnom usmjeravanju.

-U životu je važno pronaći zanimanje koje ti neće biti samo posao, već nešto u čemu i uživaš. Stoga je važno da mladi ljudi biraju zanimanja u skladu sa svojim afininitetima. Istovremeno, važno je sagledati i zanimanja koja traži tržište rada – poručio je gradonačelnik.

Istakao je da i Grad Banjaluka kroz upisnu politiku nastoji usmjeriti buduće generacije prema zanimanjima koja imaju najveći potencijal kako u Banjaluci, tako i u Republici Srpskoj, kao i da Grad aktivno radi na unapređenju uslova obrazovanja.

– Grad izdvaja značajna sredstva za opremanje stručnih kabineta, kako bismo poboljšali i našim đacima pružili kvalitetnije obrazovanje. Ove godine pripremamo se za početak izgradnje Građevinske škole, koja nema svoje prostorijama, a razmatramo i objekte za smještanje prostorija i drugih škola – kazao je Stanivuković.

Gradonačelnik je zahvalio svim učenicima koji su tokom današnje posjete sajmu pokazali zainteresovanost.

Direktor Gradske razvojne agencije Neven Stanić izrazio je veliko zadovoljstvo što je otvoren još jedan Sajam zanimanja, koji organizuje Gradska razvojna agencija uz partnerstvo i saradnju sa Gradom Banjalukom, Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Unijom poslodavaca Republike Srpske.

-Cilj ovog sajma je da se učenici završnih razreda osnovnih škola upoznaju sa svim onim zanimanjima koje nude banjalučke srednje škole i da na neki način ovo bude profesionalna orijentacija odnosno njihovo usmjerenje za što bolji odabir zanimanja. Mi smo tu da im pružimo što više informacija kako bi naši budući srednjoškolci mogli da odluče u kojem pravcu školovanja ići i koje zanimanje će odabrati – poručio je Stanić.

Kako je kazao na ovogodišnjem sajmu predstaviće se deset banjalučkih srednjih škola sa svojim programima i nastavnim procesima.

-Od učenika očekujemo da u naredna dva dana iskoriste priliku da posjete štandove svih škola kako bi pribavili sve neophodne informacije za donošenje najbolje odluke – zaključio je Stanić.

Predsjednik Unije poslodavaca Saša Trivić kazao je da je ovo jedna zajednička aktivnost koju sprovodi Unija sa Gradom Banjalukom i školama sa područja grada, s ciljem da se promovišu zanimanja koja su interesantna i neophodna privredi.

-Na ovaj način želimo promovisati škole koje nude zanimanja, a istovremeno raditi na jačanju kvaliteta obrazovanja budućih kadrova, jer bez dobrog đaka nema ni dobrog radnika – rekao je Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana