Откривена још три скелета током “Школе археологије - Кастел 2020”: Поучно путовање кроз прошлост

Невена Рељић
Откривена још три скелета током “Школе археологије - Кастел 2020”: Поучно путовање кроз прошлост

БАЊАЛУКА - Бедеми тврђаве Кастел и даље важе за неистражен археолошки локалитет и буде радозналост о минулим временима, а на овогодишњој “Школи археологије - Кастел 2020” откривена су три нова скелета.

У пројекту учествују студенти историје Филозофског факултета у Бањалуци. Археолог у Музеју Републике Српске др Ивана Панџић казала је за “Глас Српске” да је Кастел један од ријетких вишеслојних археолошких локалитета и историјских споменика у региону.

- Скелетни укопи пронађени су током истраживања и чишћења локалитета Двориште два, а нађен је још и различити покретни материјал, керамички уломци, предмети од метала те остаци животињских костију. Најстарији налази датирају из периода старијег каменог доба, тачније млађег палеолита. Ископавања на овој локацији започета су крајем осамдесетих година 20. вијека, а ми смо рад наставили прошле године - рекла је Панџићева.

Додала је да је циљ да овај дио Кастела у наредном периоду у потпуности истраже, а резултате и локацију на најбољи начин презентују и уврсте у туристичку понуду тврђаве и града.

- У некој од сљедећих археолошких кампања планирана је сарадња са градом који интензивно ради на обнови и ревитализацији бедема Кастела - рекла је Панџићева. Додала је да је задовољна теренским радом и подршком суграђана.

- Поред студената прве године, укључили су се апсолвенти који у претходном периоду нису имали прилику да учествују у теренској настави и то говори о интересовању. Морам споменути и суграђане који су одушевљени радовима на Кастелу - испричала је Панџићева.

Подсјетила је да су због погоршања епидемиолошке ситуације морали измијенити ток пројекта.

- У активностима учествују само студенти који су тренутно у Бањалуци. Истраживања спроводимо само на терену, на отвореном, док су одгођена планирана стручна јавна предавања предавача из Србије, Словеније и БиХ - објаснила је Панџићева.

Теренска настава за студенте Одсјека за историју и археологију Универзитета у Источном Сарајеву, као и јавна предавања, помјерена су за прољеће, такође на Кастелу, с надом да ће ситуација тада бити повољнија.

Студент прве године студијског програма историја на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци Милош Миљевић казао је да је радионица веома занимљива.

- Интересантно је све што радимо, од писања дневника, копања те истраживања, тако да сам стекао доста практичног знања - рекао је Миљевић.

Планови

Ивана Панџић каже да на Кастелу постоји много подручја која су интересантна за археологе.

- Музеј РС у сарадњи са Друштвом археолога РС планира да настави радове на локацији Дворишта два, гдје имамо остатке грађевина највјероватније из периода касне антике и средњег вијека - рекла је Панџићева и нагласила да пројекат финансира град и Министарство просвјете и културе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана