Otkrivena još tri skeleta tokom “Škole arheologije - Kastel 2020”: Poučno putovanje kroz prošlost

Nevena Reljić
Otkrivena još tri skeleta tokom “Škole arheologije - Kastel 2020”: Poučno putovanje kroz prošlost

BANjALUKA - Bedemi tvrđave Kastel i dalje važe za neistražen arheološki lokalitet i bude radoznalost o minulim vremenima, a na ovogodišnjoj “Školi arheologije - Kastel 2020” otkrivena su tri nova skeleta.

U projektu učestvuju studenti istorije Filozofskog fakulteta u Banjaluci. Arheolog u Muzeju Republike Srpske dr Ivana Pandžić kazala je za “Glas Srpske” da je Kastel jedan od rijetkih višeslojnih arheoloških lokaliteta i istorijskih spomenika u regionu.

- Skeletni ukopi pronađeni su tokom istraživanja i čišćenja lokaliteta Dvorište dva, a nađen je još i različiti pokretni materijal, keramički ulomci, predmeti od metala te ostaci životinjskih kostiju. Najstariji nalazi datiraju iz perioda starijeg kamenog doba, tačnije mlađeg paleolita. Iskopavanja na ovoj lokaciji započeta su krajem osamdesetih godina 20. vijeka, a mi smo rad nastavili prošle godine - rekla je Pandžićeva.

Dodala je da je cilj da ovaj dio Kastela u narednom periodu u potpunosti istraže, a rezultate i lokaciju na najbolji način prezentuju i uvrste u turističku ponudu tvrđave i grada.

- U nekoj od sljedećih arheoloških kampanja planirana je saradnja sa gradom koji intenzivno radi na obnovi i revitalizaciji bedema Kastela - rekla je Pandžićeva. Dodala je da je zadovoljna terenskim radom i podrškom sugrađana.

- Pored studenata prve godine, uključili su se apsolventi koji u prethodnom periodu nisu imali priliku da učestvuju u terenskoj nastavi i to govori o interesovanju. Moram spomenuti i sugrađane koji su oduševljeni radovima na Kastelu - ispričala je Pandžićeva.

Podsjetila je da su zbog pogoršanja epidemiološke situacije morali izmijeniti tok projekta.

- U aktivnostima učestvuju samo studenti koji su trenutno u Banjaluci. Istraživanja sprovodimo samo na terenu, na otvorenom, dok su odgođena planirana stručna javna predavanja predavača iz Srbije, Slovenije i BiH - objasnila je Pandžićeva.

Terenska nastava za studente Odsjeka za istoriju i arheologiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i javna predavanja, pomjerena su za proljeće, takođe na Kastelu, s nadom da će situacija tada biti povoljnija.

Student prve godine studijskog programa istorija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Miloš Miljević kazao je da je radionica veoma zanimljiva.

- Interesantno je sve što radimo, od pisanja dnevnika, kopanja te istraživanja, tako da sam stekao dosta praktičnog znanja - rekao je Miljević.

Planovi

Ivana Pandžić kaže da na Kastelu postoji mnogo područja koja su interesantna za arheologe.

- Muzej RS u saradnji sa Društvom arheologa RS planira da nastavi radove na lokaciji Dvorišta dva, gdje imamo ostatke građevina najvjerovatnije iz perioda kasne antike i srednjeg vijeka - rekla je Pandžićeva i naglasila da projekat finansira grad i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana