Оштећени уџбеници биће замијењени о трошку града

Сара Бојанић
Оштећени уџбеници биће замијењени о трошку града

БАЊАЛУКА - Родитељи основаца у Бањалуци неће морати ни ове године да купују уџбенике, јер ће добити кориштене, али очуване књиге од прошле године. Уколико су прошлогодишњи уџбеници оштећени, град ће набавити нове, тако да родитељи неће морати да их купују.

Потврдили су ово из Градске управе за “Глас Српске” и додали да ће уџбенике, који су оштећени, поцијепани или ишарани, обновити град те да родитељи неће морати да купују нове књиге.

- Град ће ове, као и претходне године, обезбиједити бесплатне уџбенике за све основце од петог до деветог разреда, док ће ученицима од првог до четвртог разреда уџбенике обезбиједити Министарство просвјете и културе Републике Српске - казали су из Градске управе.

Навели су да је ове године повећан број основаца, који ће добити уџбенике.

- У школској 2021/2022. години, уџбеници су били обезбијеђени за скоро 8.000 ученика, а према тренутним подацима за школску 2022/23. бесплатни уџбеници ће бити обезбијеђени за око 8.300 ученика основних школа. Они ће добити нове уџбенике, који се попуњавају, као и дио кориштених - казали су из Градске управе. Додали су да је за протеклу школску годину град издвојио 1,17 милиона КМ.

Материјале, који су оштећени и неупотребљиви, набавиће Градска управа, тако да родитељи неће морати да купују нове.

- Циљ поврата дијела уџбеника, односно само оних који се не попуњавају, јесте да покажемо друштвену одговорност и еколошку освијештеност, што је пракса и у већини развијенијих земаља. Зато су ученици замољени да чувају додијељене уџбенике - додали су из Градске управе.

Појаснили су да ће ускоро бити расписан јавни позив за набавку уџбеника.

- Родитељима поручујемо да дјеци не купују уџбенике, јер то од прошле године за њих чини град. Узимајући у обзир талас поскупљења, који се одразио и на цијене уџбеника, ова мјера ће добро доћи родитељима чија дјеца похађају основну школу - појаснили су из Градске управе.

Према наводима из Градске управе, оваква пракса ће бити настављена и у будућности.

- Ово је веома добра пракса коју, дугорочно гледано, град може сврстати у пронаталитетне мјере. Као и претходне школске године, подјела уџбеника ће бити организована по школама - рекли су из Градске управе.

Милена Р. каже да је ово велика олакшица за све родитеље, поготово оне који имају више дјеце која иду у основну школу.

- За уџбенике за двоје дјеце бих морала да издвојим око 400 КМ, тако да ће ми ова помоћ добро доћи - казала је Милена.

Олакшице

Ово није једина одлука коју је град донио како би вишечлане породице могле да лакше функционишу.

- У току је и суфинансирање боравка дјеце у приватним вртићима, као и бесплатан јавни превоз за дјецу из вишечланих породица - поручили су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана