Oštećeni udžbenici biće zamijenjeni o trošku grada

Sara Bojanić
Oštećeni udžbenici biće zamijenjeni o trošku grada

BANjALUKA - Roditelji osnovaca u Banjaluci neće morati ni ove godine da kupuju udžbenike, jer će dobiti korištene, ali očuvane knjige od prošle godine. Ukoliko su prošlogodišnji udžbenici oštećeni, grad će nabaviti nove, tako da roditelji neće morati da ih kupuju.

Potvrdili su ovo iz Gradske uprave za “Glas Srpske” i dodali da će udžbenike, koji su oštećeni, pocijepani ili išarani, obnoviti grad te da roditelji neće morati da kupuju nove knjige.

- Grad će ove, kao i prethodne godine, obezbijediti besplatne udžbenike za sve osnovce od petog do devetog razreda, dok će učenicima od prvog do četvrtog razreda udžbenike obezbijediti Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske - kazali su iz Gradske uprave.

Naveli su da je ove godine povećan broj osnovaca, koji će dobiti udžbenike.

- U školskoj 2021/2022. godini, udžbenici su bili obezbijeđeni za skoro 8.000 učenika, a prema trenutnim podacima za školsku 2022/23. besplatni udžbenici će biti obezbijeđeni za oko 8.300 učenika osnovnih škola. Oni će dobiti nove udžbenike, koji se popunjavaju, kao i dio korištenih - kazali su iz Gradske uprave. Dodali su da je za proteklu školsku godinu grad izdvojio 1,17 miliona KM.

Materijale, koji su oštećeni i neupotrebljivi, nabaviće Gradska uprava, tako da roditelji neće morati da kupuju nove.

- Cilj povrata dijela udžbenika, odnosno samo onih koji se ne popunjavaju, jeste da pokažemo društvenu odgovornost i ekološku osviještenost, što je praksa i u većini razvijenijih zemalja. Zato su učenici zamoljeni da čuvaju dodijeljene udžbenike - dodali su iz Gradske uprave.

Pojasnili su da će uskoro biti raspisan javni poziv za nabavku udžbenika.

- Roditeljima poručujemo da djeci ne kupuju udžbenike, jer to od prošle godine za njih čini grad. Uzimajući u obzir talas poskupljenja, koji se odrazio i na cijene udžbenika, ova mjera će dobro doći roditeljima čija djeca pohađaju osnovnu školu - pojasnili su iz Gradske uprave.

Prema navodima iz Gradske uprave, ovakva praksa će biti nastavljena i u budućnosti.

- Ovo je veoma dobra praksa koju, dugoročno gledano, grad može svrstati u pronatalitetne mjere. Kao i prethodne školske godine, podjela udžbenika će biti organizovana po školama - rekli su iz Gradske uprave.

Milena R. kaže da je ovo velika olakšica za sve roditelje, pogotovo one koji imaju više djece koja idu u osnovnu školu.

- Za udžbenike za dvoje djece bih morala da izdvojim oko 400 KM, tako da će mi ova pomoć dobro doći - kazala je Milena.

Olakšice

Ovo nije jedina odluka koju je grad donio kako bi višečlane porodice mogle da lakše funkcionišu.

- U toku je i sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima, kao i besplatan javni prevoz za djecu iz višečlanih porodica - poručili su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana