Оштећене пасареле изазвале забринутост

Јелена Танацковић
Оштећене пасареле изазвале забринутост

БАЊАЛУКА - Мјештани бањалучких насеља забринути су јер су пасареле којим свакодневно пролазе у веома лошем стању, док из града поручују да се сваке године улажу одређена средства за њихово одржавање.

Мимо улагања о којима говоре, са друге стране реалност је другачија, чему свједоче призори оронулих и оштећених пасарела широм града на Врбасу. Примјер такве је и пасарела поред Основне школе “Бранко Радичевић” , у насељу Старчевица, која се налази у веома лошем стању у коју је до сада уложено 1.800.000 КМ.

То говоре и фотографије, на којима се јасно види да су поједини дијелови отпали што пали додатни аларм, јер њоме за вријеме школске године ђаци свакодневно прелазе.

Из Одјељења за саобраћај и путеве рекли су за “Глас Српске” да сваке године град Бањалука улаже одређена средства у сваку пасарелу на подручју града.

- Да би конструкције пасарела биле безбједне за пролазак пјешака, град је ребалансом буџета 2021. године издвојио средства за санацију пасареле код “Камела” 115.000 КМ и за санацију пасареле на Старчевици 50.000 конвертибилних марака - казали су из града.

Након бројних дописа надлежним службама мјештани бањалучког насеља Побрђе још очекују адекватно рјешење за често дугогодишње загушење у саобраћају и проблем са прелазом пјешака у Омладинској улици, а овај проблем датира још из давне 2010. године.

- Потребно је прибавити локацијске услове, техничку документацију и спровести процедуру добијања грађевинске дозволе. Израдом главног пројекта биће познато колико је средстава потребно за ову инвестицију и за њено планирање у наредном периоду - рекли су из одјељења.

Како кажу, постоји идејно рјешење денивелисаног пјешачког прелаза код укрштања са улицом браће Мажар и Мајке Марије.

- У три варијанте предвиђа се изградња пасареле на истој локацији, основне разлике се односе на конструктивни систем и изглед саме пасареле, а самим тим и коту у односу на околни терен, из чега произлазе различита рјешења рампи за особе са ограниченом могућношћу кретања и степеништа - наводе из града.

Источни транзит

Родитељи који своју дјецу прате у школу ОШ “Бранко Радичевић” сматрали су да ће пасарала омогућити сигурнији прелазак преко проблематичне саобраћајнице на источном транзиту.

- Раније смо били забринути како ће уопште прелазити преко транзита, а сада размишљамо како ће прећи преко пасареле. Углавном неко од родитеља испрати дјецу док не препјешаче - рекла је Миљана Б.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана