Oštećene pasarele izazvale zabrinutost

Jelena Tanacković
Oštećene pasarele izazvale zabrinutost

BANjALUKA - Mještani banjalučkih naselja zabrinuti su jer su pasarele kojim svakodnevno prolaze u veoma lošem stanju, dok iz grada poručuju da se svake godine ulažu određena sredstva za njihovo održavanje.

Mimo ulaganja o kojima govore, sa druge strane realnost je drugačija, čemu svjedoče prizori oronulih i oštećenih pasarela širom grada na Vrbasu. Primjer takve je i pasarela pored Osnovne škole “Branko Radičević” , u naselju Starčevica, koja se nalazi u veoma lošem stanju u koju je do sada uloženo 1.800.000 KM.

To govore i fotografije, na kojima se jasno vidi da su pojedini dijelovi otpali što pali dodatni alarm, jer njome za vrijeme školske godine đaci svakodnevno prelaze.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve rekli su za “Glas Srpske” da svake godine grad Banjaluka ulaže određena sredstva u svaku pasarelu na području grada.

- Da bi konstrukcije pasarela bile bezbjedne za prolazak pješaka, grad je rebalansom budžeta 2021. godine izdvojio sredstva za sanaciju pasarele kod “Kamela” 115.000 KM i za sanaciju pasarele na Starčevici 50.000 konvertibilnih maraka - kazali su iz grada.

Nakon brojnih dopisa nadležnim službama mještani banjalučkog naselja Pobrđe još očekuju adekvatno rješenje za često dugogodišnje zagušenje u saobraćaju i problem sa prelazom pješaka u Omladinskoj ulici, a ovaj problem datira još iz davne 2010. godine.

- Potrebno je pribaviti lokacijske uslove, tehničku dokumentaciju i sprovesti proceduru dobijanja građevinske dozvole. Izradom glavnog projekta biće poznato koliko je sredstava potrebno za ovu investiciju i za njeno planiranje u narednom periodu - rekli su iz odjeljenja.

Kako kažu, postoji idejno rješenje denivelisanog pješačkog prelaza kod ukrštanja sa ulicom braće Mažar i Majke Marije.

- U tri varijante predviđa se izgradnja pasarele na istoj lokaciji, osnovne razlike se odnose na konstruktivni sistem i izgled same pasarele, a samim tim i kotu u odnosu na okolni teren, iz čega proizlaze različita rješenja rampi za osobe sa ograničenom mogućnošću kretanja i stepeništa - navode iz grada.

Istočni tranzit

Roditelji koji svoju djecu prate u školu OŠ “Branko Radičević” smatrali su da će pasarala omogućiti sigurniji prelazak preko problematične saobraćajnice na istočnom tranzitu.

- Ranije smo bili zabrinuti kako će uopšte prelaziti preko tranzita, a sada razmišljamo kako će preći preko pasarele. Uglavnom neko od roditelja isprati djecu dok ne prepješače - rekla je Miljana B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana