Основну школу “Иво Андрић” посјетили српски ученици који живе у Бечу: Уз дружење са вршњацима вјежбали ћирилицу

Јасмина Салопек
Foto: Велибор Трипић

Дружење са вршњацима и његовање српског језика, ћириличког писма, те традиције и коријена били су главни циљ посјете Основној школи “Иво Андрић” коју је за четрдесетак основаца из Беча организовало Српско просвјетно културно друштво “Просвјета Аустрија”.

Ово друштво годинама води Школу српског језика у Бечу, а након три године чекања успјели су да у Бањалуку доведу дјецу која углавном потичу са ових крајева, а живе и школују се у Аустрији.

Они су са другарима из ове школе учествовали у радионици на којој су учили лијепо писање ћирилице, а прије тога су их упознали са историјатом школе, као и са радом новинарске секције. Имали су прилику да виде како изгледа школски час њихових другара у највећем граду Српске, а они су се потрудили да им презентују лик и дјело реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића.

Софија, њен брат Лука и њихова кума Тијана међу ученицима су који су стигли из Беча у Бањалуку.

- Ова посјета ми много значи јер ћу употпунити знање. Поред редовне школе у Бечу, једном седмично идемо на часове српског језика гдје учимо писати и читати ћирилицу - каже Софија, а њен брат Лука додаје да му је драго што овдје може нешто ново да научи. Истиче да воли српско писмо, а кроз смијех додаје да му се много свиђају град и бањалучки ћевапи.

Њихова кума Тијана обрадовала се доласку и сусрету са вршњацима, али и упознавању са другачијим системом школства.

- Волим српско писмо, ћирилицу, али је због редовног школовања и много обавеза не стижем пуно вјежбати - казала је Тијана.

Директорица Основне школе “Иво Андрић” Жељка Опачић рекла је за “Глас Српске” да је пресрећна што је ова посјета организована баш у њиховој школи, а гостима су приредили и курс калиграфије.

- Наша школа његује односе са колегама из окружења. Посјета је требало да буде реализована још прије вируса корона, па је то разлог зашто смо толико чекали на овај сусрет - рекла је Опачићева.

Ђаци осмог и деветог разреда, како каже, били су подршка ученицима из Беча и с њима су проводили вријеме.

- Сваки од ученика на располагању је имао једног нашег ђака како би на што бољи начин савладали задатке који су предвиђени овом радионицом - наводи Опачићева, додајући да су врата њихове школе увијек отворена за све госте. Недавно су угостили и ученике из Словеније, а прошле године у посјети су им били и ученици са Косова и Метохије, као и ђаци једне основне школе из Тузле.

Одушевљење нису крили ни домаћини који су са нестрпљењем чекали да им стигну вршњаци и да заједно проведу вријеме уз радионице и дружење.

- Срећна сам што су нам дошли нови другари. Показали смо им школу и како наш систем функционише, а на курсу смо вјежбали лијепо писање ћирилице - рекла је ученица ОШ “Иво Андрић” и додала да се сви труде да оставе што бољи утисак и свој град представе у најљепшем свјетлу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана