Osnovnu školu “Ivo Andrić” posjetili srpski učenici koji žive u Beču: Uz druženje sa vršnjacima vježbali ćirilicu

Jasmina Salopek
Foto: Velibor Tripić

Druženje sa vršnjacima i njegovanje srpskog jezika, ćiriličkog pisma, te tradicije i korijena bili su glavni cilj posjete Osnovnoj školi “Ivo Andrić” koju je za četrdesetak osnovaca iz Beča organizovalo Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta Austrija”.

Ovo društvo godinama vodi Školu srpskog jezika u Beču, a nakon tri godine čekanja uspjeli su da u Banjaluku dovedu djecu koja uglavnom potiču sa ovih krajeva, a žive i školuju se u Austriji.

Oni su sa drugarima iz ove škole učestvovali u radionici na kojoj su učili lijepo pisanje ćirilice, a prije toga su ih upoznali sa istorijatom škole, kao i sa radom novinarske sekcije. Imali su priliku da vide kako izgleda školski čas njihovih drugara u najvećem gradu Srpske, a oni su se potrudili da im prezentuju lik i djelo reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Sofija, njen brat Luka i njihova kuma Tijana među učenicima su koji su stigli iz Beča u Banjaluku.

- Ova posjeta mi mnogo znači jer ću upotpuniti znanje. Pored redovne škole u Beču, jednom sedmično idemo na časove srpskog jezika gdje učimo pisati i čitati ćirilicu - kaže Sofija, a njen brat Luka dodaje da mu je drago što ovdje može nešto novo da nauči. Ističe da voli srpsko pismo, a kroz smijeh dodaje da mu se mnogo sviđaju grad i banjalučki ćevapi.

Njihova kuma Tijana obradovala se dolasku i susretu sa vršnjacima, ali i upoznavanju sa drugačijim sistemom školstva.

- Volim srpsko pismo, ćirilicu, ali je zbog redovnog školovanja i mnogo obaveza ne stižem puno vježbati - kazala je Tijana.

Direktorica Osnovne škole “Ivo Andrić” Željka Opačić rekla je za “Glas Srpske” da je presrećna što je ova posjeta organizovana baš u njihovoj školi, a gostima su priredili i kurs kaligrafije.

- Naša škola njeguje odnose sa kolegama iz okruženja. Posjeta je trebalo da bude realizovana još prije virusa korona, pa je to razlog zašto smo toliko čekali na ovaj susret - rekla je Opačićeva.

Đaci osmog i devetog razreda, kako kaže, bili su podrška učenicima iz Beča i s njima su provodili vrijeme.

- Svaki od učenika na raspolaganju je imao jednog našeg đaka kako bi na što bolji način savladali zadatke koji su predviđeni ovom radionicom - navodi Opačićeva, dodajući da su vrata njihove škole uvijek otvorena za sve goste. Nedavno su ugostili i učenike iz Slovenije, a prošle godine u posjeti su im bili i učenici sa Kosova i Metohije, kao i đaci jedne osnovne škole iz Tuzle.

Oduševljenje nisu krili ni domaćini koji su sa nestrpljenjem čekali da im stignu vršnjaci i da zajedno provedu vrijeme uz radionice i druženje.

- Srećna sam što su nam došli novi drugari. Pokazali smo im školu i kako naš sistem funkcioniše, a na kursu smo vježbali lijepo pisanje ćirilice - rekla je učenica OŠ “Ivo Andrić” i dodala da se svi trude da ostave što bolji utisak i svoj grad predstave u najljepšem svjetlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana