ОШ "Борисав Станковић" уручена технологија за рад са дјецом са потешкоћама у развоју

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас у Бањалуци да је, кроз пројекат са Уницефом и донацију асистивне технологије, обезбијеђено да ученици седам школа и три предшколске установе имају могућност да примјењују онлајн технологије у процесу образовања ученика са потешкоћама у развоју.

Тривићева је истакла да је ово велики заједнички пројекат Министарства просвјете и Уницефа намијењен развоју система образовања у Републици Српској.

Она је рекла да ће едукацијом 25 наставника у наредних неколико дана успјети да примијене исте начине рада у употреби нових технологија за дјецу са потешкоћама у развоју и обезбиједе право на једнако васпитање и образовање заједно са њиховим вршњацима.

Тривићева је данас посјетила бањалучку Основну школу /ОШ/ "Борисав Станковић", којој су представници Уницефа уручили софтверско рјешење помоћне технологије "Бордмејкер седам", које служи за развој когнитивних, сензорних и комуникационих вјештина ученика са сметњама у развоју.

Она је навела да је овај пројекат веома значајан и да говори о томе колико су наставници, односно школе спремни за све оно што диктира ново доба. Тривићева је нагласила да примјену новина у образовању прати едукација наставника који касније ученицима омогућавају стицање нових знања и вјештина уз помоћ нове асистивне технологије. Она је рекла да ће ти наставници и радити на едукацији свих осталих наставника у школама Српске, истичући да је ово први корак у обезбјеђивању нових технологија за потребе дјеце са потешкоћама у развоју у Републици Српској.

Шеф Одсјека за образовање Канцеларије Уницефа у БиХ Сања Кабил изјавила је да данас присуствују изузетно лијепом чину, а то је увођење асистивне технологије која ће помоћи комбинованом процесу наставе. "Данас смо уручили прве лиценце за софтвер који би требао да помогне у процесу инклузије, а намијењен је дјеци са потешкоћама у развоју", рекла је Кабилова. Она је напоменула да их наредне седмице очекују обуке, након чега ће пратити 10 основних школа и предшколских установа у Републици Српској које су изабране у пилот-фази.

Директор ОШ "Борисав Станковић" Раде Крецељ изразио је задовољство што је ова школа препозната као једна од оних у коју иде највише дјеце са потешкоћама у развоју. "Неки родитељи су препознали нашу школу која има посебан однос према родитељима и дјеци да потешкоћама у развоју. Све ово што смо добили данас послужиће наставницима да дјеца што лакше савладавају градиво, али и социјализацији дјеце", рекао је Кецељ. Он је навео да наставу у овој школи похађа 670 ученика, те да 15 ученика има подршку, односно асистенте, а 10 ученика их нема.

"Имамо четири учитеља која су укључена у разред да помогну учитељици око дјеце која имају одређене потешкоће", прецизирао је Кецељ. Рачунар и по пет лиценци за софтверско рјешење помоћне технологије "Бордмејкер седам" Уницеф ће донирати у седам основних школа и три предшколске установе у Републици Српској с циљем унапређења инклузије у васпитно-образовним установама.

Ову донацију данас је добила ОШ "Борисав Станковић" у Бањалуци, а наредних дана ће је добити основне школе "Петар Петровић Његош" у Теслићу, "Доситеј Обрадовић" у Добоју, "Десанка Максимовић" у Челопеку код Зворника, "Свети Сава" у Модричи, "Свети Сава" у Рогатици, "Јован Јовановић Змај" у Требињу, као и вртићи "Палчић" у Теслићу, "Чика Јова Змај" у Фочи и "Наша радост" у Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана