Опасност скривена у трави

Маја Станојевић
Опасност скривена у трави

БАЊАЛУКА - Лијепо вријеме и сунце измамили су протеклих дана Бањалучане на излетишта и у села, али су се многи непријатно изненадили кад су открили да су на отвореном покупили крпеља.

Ови опасни инсекти могу бити узрочници многих заразних болести, од којих је најопаснија лајмска болест. У Дому здравља Бањалука казали су да су им се већ јавили први пацијенти са уједом крпеља, па доктори упозоравају грађане да буду опрезни током боравка у природи.

- Зараза је могућа након убода зараженог крпеља који слином пренесе узрочнике на човјека, али и гњечењем крпеља преко оштећене коже или слузнице. Заражени крпељи могу на људе пренијети неколико болести, које су углавном болести животиња, а то су лајмска болест, еритема, мигранс, крпељни менингоенцефалитис, туларемија, бабезиоза и друге - казала је за “Глас Српске” шеф Одјељења породичне медицине у Дому здравља примаријус доктор Зора Кременовић.

Према њеним ријечима, угриз крпеља не значи одмах и појаву болести.

- С обзиром на то да већина крпеља није заражена узрочницима заразних болести, најчешће је довољно само пажљиво уклонити крпеља. Да би се смањио ризик од заразе, потребно је да се пацијенти јаве у најближу здравствену установу у року од 24 сата - апеловала је Кременовићева.

У предузећу “Еко-бел”, које се бави дезинсекцијом, казали су да би приликом боравка у природи кожа тијела требало да се заштити средствима против убода инсеката, а то се посебно односи на непокривене дијелове.

- Становници би требало да избјегавају непокошене травнате површине. Родитељи са дјецом треба да имају одјећу и обућу прилагођену изласцима у природу. Пожељно је да се носе дуги рукави и тренерке како би кожа била прекривена - казао је директор “Еко-бела” Владимир Шушњар.

Када дође на кожу човјека, инсект шест сати тражи мјесто за убод, два сата буши кожу, а најмање десет часова је потребно да се пренесе зараза. Црвенило на мјесту убода, болови у мишићима и зглобовима, повишена температура, повраћање, неки су од симптома болести. Љекари савјетују да је најбоље затражити стручну медицинску помоћ у року од 24 часа, јер је сигурније да стручно лице одстрани напасника.

Угризи крпеља могу бити погубни и за кућне љубимце. Пироплазмоза, моноцитна ерлихиоза, лајмска борелиоза, гранулоцитна анаплазмоза неке су од болести којима крпељи могу заразити псе, а мачке након угриза могу добити хемобартонелозу.

Уклањање

Из Дома здравља су поручили да је код уједа ових инсеката најважније њихово правилно уклањање.

- Крпеља можете и самостално извадити уколико сматрате да сте спретни за тај захват. Крпељ се вади помоћу пинцете, којом се захвати горњи дио трупа, што ближе кожи и лагано изуче. Ако се деси да дио крпеља остане у кожи, нема разлога за забринутост. Остаци се могу уклонити касније. Уколико неко није сигуран како да се ријеши крпеља, може се за вађење обратити љекару - објаснила је др Зора Кременовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана