Opasnost skrivena u travi

Maja Stanojević
Opasnost skrivena u travi

BANjALUKA - Lijepo vrijeme i sunce izmamili su proteklih dana Banjalučane na izletišta i u sela, ali su se mnogi neprijatno iznenadili kad su otkrili da su na otvorenom pokupili krpelja.

Ovi opasni insekti mogu biti uzročnici mnogih zaraznih bolesti, od kojih je najopasnija lajmska bolest. U Domu zdravlja Banjaluka kazali su da su im se već javili prvi pacijenti sa ujedom krpelja, pa doktori upozoravaju građane da budu oprezni tokom boravka u prirodi.

- Zaraza je moguća nakon uboda zaraženog krpelja koji slinom prenese uzročnike na čovjeka, ali i gnječenjem krpelja preko oštećene kože ili sluznice. Zaraženi krpelji mogu na ljude prenijeti nekoliko bolesti, koje su uglavnom bolesti životinja, a to su lajmska bolest, eritema, migrans, krpeljni meningoencefalitis, tularemija, babezioza i druge - kazala je za “Glas Srpske” šef Odjeljenja porodične medicine u Domu zdravlja primarijus doktor Zora Kremenović.

Prema njenim riječima, ugriz krpelja ne znači odmah i pojavu bolesti.

- S obzirom na to da većina krpelja nije zaražena uzročnicima zaraznih bolesti, najčešće je dovoljno samo pažljivo ukloniti krpelja. Da bi se smanjio rizik od zaraze, potrebno je da se pacijenti jave u najbližu zdravstvenu ustanovu u roku od 24 sata - apelovala je Kremenovićeva.

U preduzeću “Eko-bel”, koje se bavi dezinsekcijom, kazali su da bi prilikom boravka u prirodi koža tijela trebalo da se zaštiti sredstvima protiv uboda insekata, a to se posebno odnosi na nepokrivene dijelove.

- Stanovnici bi trebalo da izbjegavaju nepokošene travnate površine. Roditelji sa djecom treba da imaju odjeću i obuću prilagođenu izlascima u prirodu. Poželjno je da se nose dugi rukavi i trenerke kako bi koža bila prekrivena - kazao je direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar.

Kada dođe na kožu čovjeka, insekt šest sati traži mjesto za ubod, dva sata buši kožu, a najmanje deset časova je potrebno da se prenese zaraza. Crvenilo na mjestu uboda, bolovi u mišićima i zglobovima, povišena temperatura, povraćanje, neki su od simptoma bolesti. Ljekari savjetuju da je najbolje zatražiti stručnu medicinsku pomoć u roku od 24 časa, jer je sigurnije da stručno lice odstrani napasnika.

Ugrizi krpelja mogu biti pogubni i za kućne ljubimce. Piroplazmoza, monocitna erlihioza, lajmska borelioza, granulocitna anaplazmoza neke su od bolesti kojima krpelji mogu zaraziti pse, a mačke nakon ugriza mogu dobiti hemobartonelozu.

Uklanjanje

Iz Doma zdravlja su poručili da je kod ujeda ovih insekata najvažnije njihovo pravilno uklanjanje.

- Krpelja možete i samostalno izvaditi ukoliko smatrate da ste spretni za taj zahvat. Krpelj se vadi pomoću pincete, kojom se zahvati gornji dio trupa, što bliže koži i lagano izuče. Ako se desi da dio krpelja ostane u koži, nema razloga za zabrinutost. Ostaci se mogu ukloniti kasnije. Ukoliko neko nije siguran kako da se riješi krpelja, može se za vađenje obratiti ljekaru - objasnila je dr Zora Kremenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana