Омладински центар “Здраво да сте”: Уз музику и храну уче о другим културама

Јована Ивановић
Омладински центар “Здраво да сте”: Уз музику и храну уче о другим културама

БАЊАЛУКА - Омладински центар (ОЦ) “Здраво да сте” и ове јесени организује бројне радионице и активности, а међу најпосјећенијима је “Музички кувар” у којем млади уз дружење и музику припремају домаће и интернационалне специјалитете.

Рекла је то за “Глас Српске” координатор у “Здраво да сте” Сњежана Благојевић, која је истакла да ће радионицу пратити и бројни забавни и едукативни догађаји, као и радионице за младе.

- Настављамо реализацију “Музичког кувара”, јер се ради о активности која окупља младе који желе да уз дружење упознају припреме јела домаће и интернационалне кухиње - истиче Благојевићева.

Како додаје, оно што овај догађај чини посебним јесте музика земље из које рецепт долази.

- Кување разноврсних јела прати музика и то из земље одакле је јело које се припрема. Претходних година млади су имали прилику да се упознају са припремом јела из Италије, Шпаније, Португалије, Њемачке и Данске, као и јела са нашег поднебља - рекла је Благојевићева.

Она је истакла да је у другој половини септембра настављена и реализација пројекта “Клубови за дјецу и породицу”, који је подржала и Градска управа.

- Ради се о догађају који ће у континуитету бити реализован у просторијама мјесних заједница Центар 1 и Росуље. Цјелокупни пројект предвиђен је за дјецу између шест и 14 година - рекла је Благојевићева.

До децембра ће, како каже, бити реализоване и разноврсне бесплатне радионице креативног, рекреативног, превентивног и едукативног карактера.

- Све активности, које се буду организовале, бесплатне су, а организоваће се два пута мјесечно на истим локацијама. Психолошке радионице организујемо за родитеље - рекла је Благојевићева.

Сви садржаји су бесплатни, а опис и најава радионица биће објављени на профилима ОЦ “Здраво да сте” на друштвеним мрежама.

Благојевићева додаје да ће ово удружење бити носилац пројекта “Младима дом”, а који ће у наредном периоду организовати у просторијама Дома омладине.

- Кроз овај пројекат настављамо одржавање бесплатног курса за техничаре звука за нову групу полазника, а у процес ће бити укључен и рад музичке вјежбаонице - истакла је она.

Како каже, осим пројеката на локалном нивоу чланови удружења “Здраво да сте” у октобру учествују на међународним пројектима у Италији и Србији.

Наранџасти дани

Поводом обиљежавања Међународног дана борбе против насиља над женама и дјевојчицама, у ОЦ “Здраво да сте” биће организовано “Наранџемовање”.

- Ради се о споју наранџастог духа и “џем сешна” (јам сессион). Позвани су музичари да учествују и да, заједно са волонтерима, помогну у подизању свијести о правима жена - рекла је Сњежана Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана