Omladinski centar “Zdravo da ste”: Uz muziku i hranu uče o drugim kulturama

Jovana Ivanović
Omladinski centar “Zdravo da ste”: Uz muziku i hranu uče o drugim kulturama

BANjALUKA - Omladinski centar (OC) “Zdravo da ste” i ove jeseni organizuje brojne radionice i aktivnosti, a među najposjećenijima je “Muzički kuvar” u kojem mladi uz druženje i muziku pripremaju domaće i internacionalne specijalitete.

Rekla je to za “Glas Srpske” koordinator u “Zdravo da ste” Snježana Blagojević, koja je istakla da će radionicu pratiti i brojni zabavni i edukativni događaji, kao i radionice za mlade.

- Nastavljamo realizaciju “Muzičkog kuvara”, jer se radi o aktivnosti koja okuplja mlade koji žele da uz druženje upoznaju pripreme jela domaće i internacionalne kuhinje - ističe Blagojevićeva.

Kako dodaje, ono što ovaj događaj čini posebnim jeste muzika zemlje iz koje recept dolazi.

- Kuvanje raznovrsnih jela prati muzika i to iz zemlje odakle je jelo koje se priprema. Prethodnih godina mladi su imali priliku da se upoznaju sa pripremom jela iz Italije, Španije, Portugalije, Njemačke i Danske, kao i jela sa našeg podneblja - rekla je Blagojevićeva.

Ona je istakla da je u drugoj polovini septembra nastavljena i realizacija projekta “Klubovi za djecu i porodicu”, koji je podržala i Gradska uprava.

- Radi se o događaju koji će u kontinuitetu biti realizovan u prostorijama mjesnih zajednica Centar 1 i Rosulje. Cjelokupni projekt predviđen je za djecu između šest i 14 godina - rekla je Blagojevićeva.

Do decembra će, kako kaže, biti realizovane i raznovrsne besplatne radionice kreativnog, rekreativnog, preventivnog i edukativnog karaktera.

- Sve aktivnosti, koje se budu organizovale, besplatne su, a organizovaće se dva puta mjesečno na istim lokacijama. Psihološke radionice organizujemo za roditelje - rekla je Blagojevićeva.

Svi sadržaji su besplatni, a opis i najava radionica biće objavljeni na profilima OC “Zdravo da ste” na društvenim mrežama.

Blagojevićeva dodaje da će ovo udruženje biti nosilac projekta “Mladima dom”, a koji će u narednom periodu organizovati u prostorijama Doma omladine.

- Kroz ovaj projekat nastavljamo održavanje besplatnog kursa za tehničare zvuka za novu grupu polaznika, a u proces će biti uključen i rad muzičke vježbaonice - istakla je ona.

Kako kaže, osim projekata na lokalnom nivou članovi udruženja “Zdravo da ste” u oktobru učestvuju na međunarodnim projektima u Italiji i Srbiji.

Narandžasti dani

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, u OC “Zdravo da ste” biće organizovano “Narandžemovanje”.

- Radi se o spoju narandžastog duha i “džem sešna” (jam session). Pozvani su muzičari da učestvuju i da, zajedno sa volonterima, pomognu u podizanju svijesti o pravima žena - rekla je Snježana Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana